A francia kormány 1,4 százalékról 1 százalékra rontotta az idei GDP-növekedési előrejelzését – jelentette be vasárnap este Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

A politikus szerint ez még mindig növekedés, az előrejelzés azonban figyelembe veszi az új geopolitikai környezetet.

A TF1 kereskedelmi televíziónak adott interjúban a pénzügyminiszter a Bloomberg beszámolója szerint arról is beszélt, hogy 10 milliárd euróval csökkentik a költségvetési kiadásokat, amely minden minisztériumot érinteni fog, az egyes programok kiadásait pedig azonnal vissza fogják vágni. Ezzel sikerülhet teljesíteni azt a kormányzati célt, hogy a GDP 4,4 százalékára szorítsák le a költségvetési hiányt a tavalyi 4,9 százalékról.

Bruno Le Maire azt azonban leszögezte, hogy a kormány nem tervez adóemelést. 

Elkötelezett vagyok amellett, hogy ne emeljek adót. Csökkentettük őket, és nem fogunk eltérni ettől az iránytól. A franciák nem tudnak több adót elviselni

– mondta.

A francia pénzügyminiszter azt már korábban közölte, hogy vissza kell fogni a Franciaország idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzést a régió többi országát érintő kilátások romlása miatt. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett előrejelzése szerint Franciaország GDP-je 0,9 százalékkal nőhet 2024-ben.