Egy új tanulmány jelent meg a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatásáról. A vizsgálat célja az volt, kiderítsék, hogy az elemzett 10 196 hüllőfajból mennyit fenyeget a kihalás veszélye. Az eredmények alapján a vizsgálat a fajok 21 százalékát veszélyeztetettnek, súlyosan veszélyeztetettnek vagy kihalással fenyegetettnek minősítették - köztük a Dél- és Délkelet-Ázsia legismertebb kígyóját, a királykobrát is.

„Ez egy fontos munka, amely bővíti ismereteinket arról, hogy hol vannak veszélyeztetett fajok, és hol kell dolgoznunk védelmük érdekében” – mondta Stuart Pimm, a Duke Egyetem ökológusa, aki nem vett részt a tanulmányban a PBS szerint.

Korábban már végeztek hasonló felméréseket emlősök, madarak és kétéltűek esetében, amelyek a nemzeti parkok határainak meghúzásával és a környezetvédelmi alapok elosztásával kapcsolatos kormányzati döntésekhez szolgáltak információval. A hüllőkről szóló tanulmány – amelyben közel 1000 tudós és 52 társszerző vett részt – 2005-ben kezdődött. A projektet a finanszírozással kapcsolatos kihívások lassították, mondta Bruce Young társszerző, a NatureServe nonprofit tudományos szervezet zoológusa.

Fajgyűlölők vagyunk a kígyókkal szemben

„A gerinceseknél sokkal inkább a szőrösebb, tollasabb fajokra összpontosítanak a természetvédelemben” - mondta Young, aki a vélt karizmahiányt fájlalta. De szerinte a hüllők is lenyűgözők és nélkülözhetetlenek az ökoszisztéma számára.

Blair Hedges, a Temple Egyetem biológusa szerint a Galapagos-szigeteki tengeri leguán, a világ egyetlen, a tengeri élethez alkalmazkodott gyíkfaját is a kihalást fenyegeti. A leguánnak 5 millió évébe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri táplálkozáshoz - mondta, és sajnálkozott, hogy mennyi evolúciós történelem veszhet el, ha ez az egyetlen faj kihal.

A világ tengeri teknősfajtái közül hatot fenyeget a veszély. A hetedik valószínűleg szintén bajban van, de a tudósok nem rendelkeznek adatokkal a besoroláshoz – derül ki a Nature-ben megjelent kutatás eredményeiből.

Világszerte a hüllők életét leginkább az élőhelyek pusztulása fenyegeti. A vadászat, az invazív fajok és az éghajlatváltozás szintén veszélyt jelentenek, mondta Neil Cox, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió biológiai sokféleséget értékelő részlegének vezetője, a társszerző. Az erdőterületeken élő hüllőket, például a királykobrát nagyobb valószínűséggel fenyegeti a kihalás veszélye, mint a sivatagban élőket, részben azért, mert az erdők nagyobb emberi beavatkozásoknak vannak kitéve.