Oroszország a konfliktus 2014-es kirobbanása óta terjeszti különböző csatornákon, hogy csupán békés szándékkal szállta meg a Krím-félszigetet és a Donyec-medencét. Az ukrán nemzeti hírügynökség most arról tájékoztat, hogy az amerikai követség válaszul "leleplező videót" közölt az orosz agresszióról. A dezinformációs kampány előszeretettel áldozati szerepkörbe helyezi a keleti határvidéken élő, orosz származású lakosságot.

A videó külön felhívja a figyelmet arra, hogy nem először használ ilyen taktikákat az orosz hadigépezet. Az ilyen típusú hibrid-hadviselés a polgárság megosztását célozza, hogy elbizonytalanítsa azokat, akik nem láthatták saját szemmel a konfliktust kibontakozni. Az amerikai követség szerint egységben kell fölvenni a harcot a Kreml hazugságaival.

Az USA kedden rendelte haza a képviseletét, és az Ukrajnában tartózkodó amerikaiknak sem javasolja az országban maradást. Az Egyesült Királyság is követte példáját, de az EU képviselőit maradtak. Akkor az ukrán kormány aggasztó fejleménynek, túlzásnak nevezte a diplomaták kivonását, és arra kérte a Nyugat kormányait, hogy ne keltsenek pánikot.