Tízezer körül van Romániában vendéglátóiparban dolgozó, az Európai Unión kívüli országokból érkezett vendégmunkások száma. Ez soknak tűnhet, azonban még többre lenne szükség az ágazati szakemberek szerint - írta a Maszol. A szállodaláncok tagjai Bukarestben és a többi nagyvárosban élnek a munkaerőimport lehetőségével, ennek a feltételei azonban roppant nehézkesek.

Ezért az alkalmazottak száma alacsony, ahhoz a hatalmas deficithez képest, amit kompenzálni kellene – mondta Ion Biriș, a szálloda- és vendéglátóipari munkáltatókat tömörítő HORA érdekvédelmi szervezet elnöke. A vendégmunkások alkalmazása azért nehézkes, mivel a munkavállalási kérelmeket elbíráló Külügyminisztérium hivatali apparátusa nem birkózik meg a nagy munkamennyiséggel, ezért az engedélyre átlagban hat hónapot kell várni.

Az óriási munkaerőhiány miatt jelenleg az ágazatban az állások nagyjából 80 százaléka betöltetlen. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a járvány miatt a hazai munkavállalók bizalmatlanokká váltak, ódzkodnak munkát vállalni az ágazatban. Az EU-n kívüli vendégmunkások hozzávetőleg ugyanannyit keresnek, mint a hazai dolgozók, 500-700 eurót.

A szállodákban és éttermekben dolgozó vendégmunkások legnagyobb része Vietnámból, Nepálból és Sri Lankáról érkezett. A romániai munkaadók idén 50 ezer vendégmunkást fogadhatnak.