Úgy tűnik, új módszerrel próbálnak katonákat toborozni az orosz hadseregbe a sorozó hivatalnokok - derül ki a Moscow Times cikkéből. Az orosz kormány szeptember végén jelentette be, hogy "részleges" mozgósítással tölti fel az Ukrajnában harcoló orosz csapatok létszámát. Szergej Sojgu védelmi miniszter 300 ezer korábban már kiképzett férfi bevonultatásáról beszélt a bejelentéskor, ám titkosították a mozgósítási rendeletnek azt a részét, amely arról szól, hogy hány új katonát akarnak bevonultatni.

Az új sajtóértesülés és szemtanúk beszámolója szerint a sorozó tisztviselők megjelentek a moszkvai és a szentpétervári metróállomásokon, ahol a bejáratoknál ellenőrzik a férfiak személyazonosító papírjait, majd a címük birtokában a lakásukat tartalmazó épületek bejáratánál átadják nekik a sorozásra behívó parancsot.

Egy videófelvétel szerint, amelynek hitelességét nem erősítették meg, Szentpéterváron egy nagy lakótömbben a sorozó hivatalnokok egy nagy halom paranccsal a kezükben várták a feltételeknek megfelelő férfiakat, hogy átadják nekik a sorozásra szóló behívót.

Megerősített hírek

A jelentéseket később megerősítették a helyi hatóságok, mondván: mind a rendőrség, mind a védelmi minisztérium alkalmazottai csoportokat alakítottak, hogy "tájékoztassák az állampolgárokat arról, hogy jelentkezniük kell a sorozási irodákban" - derül ki a RBK Daily napilap jelentéséből.

Mivel a Néva-parti város Klinyinszkij kerületében egyesek az első papírok készhez vétele után nem jelentek meg az irodában, újra átadták nekik a tájékoztatást kötelezettségükről - mondta az orosz sajtóorgánumnak egy városi tisztviselő.

A felsőbb hivatalok is ellenzik

Magasabb beosztású hivatalnokok azonban helytelenítik ezt a gyakorlatot a besorozottak számának növelésére. Kirill Kabanov, Oroszország Elnöki Emberi Jogi Tanácsának tagja azt mondta, kapott panaszt ezzel kapcsolatban, és a tanács vezetőjéhez fordult, hogy azt továbbítsák az orosz főügyészséghez.

Szerinte ez a hatósági gyakorlat több kárt okoz Oroszországnak, mint az ukrán propaganda, és súlyos erkölcsi és társadalompolitikai következményei lehetnek. Kabanov véleményét osztja Andrej Klishas, az Orosz Szövetségi Legfelsőbb Tanács tagja, aki szerint ennek a módszernek a kezdeményezői jogi felelősséggel tartoznak a tettükért.