A TASR hírügynökség a Business Insider nyomán korábban azt írta, hogy Szlovákia harminc darab régi típusú, T-72-es harckocsit küld Ukrajnába, amiért cserébe 15 modernebb, Leopard 2 típusú harckocsit kap Németországtól. Jaroslav Naď védelmi miniszter nem sokkal később cáfolta az információt - írja a pozsonyi Új Szó.

Naď beszámolója szerint bizonyos megállapodás ugyan megköttetett a német féllel, ám az nem érinti Szlovákia T-72-es tankjait. A lehetséges cseréről a Business Insider a német kormányra hivatkozva számolt be. A védelmi miniszter szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megállítsák az Ukrajnában zajló értelmetlen háborút.

Jelentős támogatást nyújtottak

Az ukrán nép egy teljesen értelmetlen háború miatt szenved. Azért, mert Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy hatalmi vágyait katonailag is kielégíti; ukránok és oroszok tízezrei haltak meg emiatt. Ráadásul az egész világ szenved a háború következményeitől.

Naď beszámolója szerint a konfliktus február 24-i kitörése óta Szlovákia összesen mintegy 154 millió euró értékben segített Ukrajnának hadianyagokkal, ami a tárca teljes költségvetésének nyolc százalékát teszi ki.

A támogatás kiterjedt például az S-300-as légvédelmi rendszerre, a Božena aknamentesítő rendszerre, öt helikopterre, a Grad rendszerhez szükséges lőszerekre, repülőgép-üzemanyagra, benzinre, kézifegyverekre, valamint nyolc darab Zuzana 2 tarackágyúra.