Németországban jelenleg garantált az ellátás biztonsága. Összességében a gázáramlás jelenleg stabil szinten van, a helyzetet azonban nagyon szorosan figyelemmel kísérjük - mondta Robert Habeck miniszter szóvivője.

Szavai szerint aggodalommal látják, hogy az európai partnerországokban leálltak a szállítások. Az Európai Unión belül szorosan együttműködünk a helyzet konszolidálása érdekében - írta az Euronews.

Oroszország szerda reggeltől nem szállít gázt Lengyelországba és Bulgáriába, mivel azt állítja, nem fizettek rubelben a szabott határidőn belül.

Ursula von der Leyen, az Europai Bizottság elnöke "zsarolásról" beszélt, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig az országa elleni "közvetlen támadásnak" minősítette az orosz gázszállítások felfüggesztését.

A német kormánykoalícióban résztvevő liberális FDP politikusa, Alexander Graf Lambsdorff szerint Németországnak is fel kell készülnie egy hasonló lépésre.

Amint közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor függetlenek leszünk az orosz ellátástól, nekünk is számítanunk kell valami ilyesmire, ilyen politikai gesztusokra, de nem szabad hagynunk, hogy ez megfélemlítsen minket. Úgyis azon vagyunk, hogy búcsút mondjunk ezeknek a szállításoknak - mondta Lambsdorff a Deutschlandfunk rádiónak.