Az idősebbek még pontosan tudják mit fed a nagy októberi szocialista forradalom kifejezés. Az 1917-es oroszországi gazdasági-politikai összeomlást követő kommunista hatalomátvételt illette ezzel megnevezéssel a szocialista rendszerek hivatalos ideológiája. Mihail Hodorkovszkij, aki tíz évvel ezelőtti letartóztatása előtt Oroszország leggazdagabb embere volt, úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin államfő ennek a katasztrófának a megismétlődése felé vezeti országát.

Attól tartok, hogy ez a válság sokkal gyorsabban bekövetkezhet, mint várnánk - mondta a tavaly decemberben elnöki kegyelemmel kiszabadult, jelenleg svájci emigrációban élő üzletember a Bloombergnek adott interjújában. A múlt század elején a gazdasági körülmények végletes leromlása vezetett el a cári diktatúra bukásához, a Lenin vezette bolsevikok hatalomra kerüléséhez és a Szovjetunó megalakulásához.

Iscso ráz

Az események elejét illetően ugyanez a forgatókönyv várható: a gazdasági válság robbanthatja ki a forradalmat. Az események végzetes láncolata a Krím márciusi elfoglalásával, majd az ennek nyomán Délkelet-Ukrajnában kitört polgárháborúval indult el. Ennek nyomán a tőke menekülni kezdett Oroszországból - idén az első félévben 75 milliárd dollár hagyta el az országot, míg tavaly egész évben csupán 61 milliárd dollár -, és a nyugati hatalmak gazdasági szankciókkal sújtják az országot.

A rubel 14 százalékot veszített értékéből csak az elmúlt három hónapban. A Nemzetközi Valutaalap mindennek alapján a korábbi felére, 0,5 százalékra vitte le az orosz GDP jövő évi növekedésére adott prognózisát. Idén várhatóan recesszióba kerül a gazdaság.

Hodorkovszkij személyes vagyonát 15 milliárd dollárra becsülte a Forbes 2004-ben. Cége, a Jukosz olajvállalat piaci értéke 35,7 milliárd dollár volt 2003 októberében. Az ellene indított perekben adóelkerüléssel, pénzmosással és sikkasztással vádolták meg, amelyeket mindvégig tagadott. A Jukoszt szétdarabolták, nagy részét a többségi állami tulajdonban lévő OAO Rosznyefty vásárolta fel.

Egyszemélyi hatalom

A mágnás szerint hazája vesztét - akárcsak 1917-ben - egy személy eltúlzott hatalma fogja okozni. Az autoritáriánus rezsimek, különösen azok, amelyek nem valamilyen ideológiára, hanem egy bizonyos személy tekintélyére épülnek, instabilak - magyarázta az interjúban. Az autokrata úgy tudja fenntartani személyes hatalmát, hogy újra és újra felégeti a földet maga körül, nem enged magához közel senkit, nem hallgat másokra, ezért végül végzetes hibákat követ el. Putyin már ebben a fázisban van.

Oroszország Európa része, kultúrája, tradíciója Európához köti, ezért szorosabbra kellene fűznie kapcsolatait Európával - véli az üzletember, aki szerint valójában azért indítottak koncepciós pereket ellene, mert ellenzéki politikai erőket támogatott. Erre azonban, ha be is következik, még várni kell. Putyint ugyanis a felkorbácsolt nacionalista érzelmeknek köszönhetően minden bizonnyal újraválasztják a 2017-es elnökválasztáson - jósolja Hodorkovszkij.