Környezetvédő szerveztek az uniós taxonómiarendelet azon fejezeteinek hatályon kívül helyezését követelik, amely a nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorolja - derült ki az érintett civil szerveztek hétfőn közzétett közös közleményéből.

Az Európai Unió taxonómiarendelete szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

A taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe. Az ügyben a Napi.hu februárban egy videós podcastot is készített, melyben Szabó John, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tudósát, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének oktatója elmondta többek között, hogy az atomenergia támogatghatósága miatt elindult francia-német csörte mellett "a földgázlobbi is megijedt".

Azóta azonban nem csak energiaválság alakult ki Európában az orosz-ukrán háború körüli nemzektözi szankciók és ellenszankciók hatására, de a francia atoemrőmű flotta is tartósan térdre esett, és nem látszik, hogyan menthetné meg a nukáleris energia Európát. A jelek szerint a gázzal (legalábbis mennyiségét tekintve) a télen nem lesz problémája az EU-nak, de az még mindig nyitott kérdés, hogy milyen támogatás nyújtható a dedikáltan átmenetinek szánt földgázszállításnak - az atomerőmávekről nem is beszélve.

Brüsszelben a környezetvédelmi civil szervezetek csoportja - köztük a Természetvédelmi Világalap (WWF), a Greenpeace, a környezetvédelmi ügyekben jogsegélyt kínáló jótékonysági szervezet, a ClientEarth, a Transport&Environment (T&E - Közlekedés és Környezet) nevű nemzetközi civil szervezetek - valamint a német környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND) indítványa azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja felül és vonja vissza a korábban elfogadott jogszabályt.

 

Amennyiben a brüsszeli testület nem tesz eleget a kérésnek, a környezetvédők azt tervezik, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszik az ügyet.

A szervezetek azzal érvelnek, hogy a taxonómiarendelet ütközik más uniós jogszabályokkal, és nem tartja tiszteletben a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás szerinti kötelezettségeket sem. Szerintük a gázenergia támogatása ellentétes lenne az EU tiszta energiával kapcsolatos céljaival. Káros hatással van a környezetre, és hátráltatja az átállást a fenntartható energiaforrások felhasználására.

A gáz, és a többi fosszilis tüzelőanyag támogatása aláássa az Európai Unió tisztább és olcsóbb energiahordozókat előtérbe helyező alapvető céljait - vélik a protestáló szervezetek. hozzátéve, hogy az energiaárak csökkentése, az energiaellátás biztosítása és a környezet védelme érdekében az uniónak vissza kell vonnia a földgáz fenntartható energiaforrásként való elismerését.

A taxonómiára vonatkozó jogszabály egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának. A taxonómiarendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését.