Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott, hogy mindenekelőtt azt szeretnék elérni, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap átformálódjon. Ugyanakkor meglátása szerint a nemzetközi intézményi forma a leghatékonyabb eszköze annak, hogy a fejlődő országokat célzó befektetésekre ösztönözzenek.

Jake Sullivan szerint a G20 rámutat arra, hogy a kihívásokkal teli időszakban is képesek a világ nagy gazdaságai együttműködni. Üdvözölte továbbá az Afrikai Unió csatlakozását.

Megjegyezte, hogy nincs kilátás egy Ukrajnáról szóló közös nyilatkozatra, mivel Oroszország is ott lesz a csúcson, ugyanakkor a G20-ak többsége is kiáll amellett, hogy a háborút az ENSZ Alapokmányának megfelelően kell lezárni – írja az MTI.

A tanácsadó megjegyezte, hogy Joe Biden elnök már Újdelhiben fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni Narendra Modi indiai miniszterelnökkel a G20-csúcstalálkozó előtt, ami után Vietnamban tárgyal az ország vezetőivel.

Az orosz-észak-koreai fegyverkereskedelmi egyeztetésekről Jake Sullivan azt mondta, az orosz erőfeszítés a tárgyalások gyorsítására arra utalnak, hogy az ország hadiipara problémákkal néz szembe, emiatt utánpótlást igyekszik találni.

Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok nem tud arról, hogy jelentősebb észak-koreai hadianyagot szállítottak volna Oroszországba. Washington azonban a továbbiakban is mindent elkövet, hogy felszólítsa a kommunista rezsimet a tárgyalások leállítására.

Jön a Kim Dzsongun-Putyin szuperdeal: ennivalót kérnek fegyverekért

Még szeptemberben Oroszországba utazhat Kim Dzsongun észak-koreai vezető, hogy a fegyvereladásokról tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.
Bővebben--->