Az iparágban sokan elutasítják az orosz drágakövekkel való kereskedelmet az ukrajnai inváziót követően, valamint azután, hogy az Alrosa PJSC bányászati óriáscéget amerikai szankciókkal sújtották. Van azonban egy maroknyi indiai és belga vásárló, akik nagy mennyiségeket vásárolnak fel jövedelmező feltételekkel, és válogathatnak a számukra szükséges gyémántok között, míg mások távol maradnak – írja cikkében a Mint.

A legérdekesebb, hogy az orosz drágakövek kereskedelmére nem vonatkoznak szankciók, mégis leprásként kerülgetik az orosz eladókat a piacokon. A Tiffany & Co. és a Signet Jewelers nem akarnak olyan orosz gyémántokat, amelyeket a háború kezdete óta bányásztak ki, a beszállítók pedig azt mondják, aggódnak, hogy az Alrosa drágakövekkel való kereskedés miatt fontos szerződéseket veszíthetnek el.

Az eladások problémát jelentenek a bojkottkísérletek számára: ha a kövek egyszer bekerülnek az ellátási láncba, szinte lehetetlen nyomon követni őket. A gyémántokat hasonló méretű és minőségű csomagokban értékesítik - körülbelül 15 000 különböző kategória létezik -, és többször is újra és újra elcserélhetők, mielőtt egy eljegyzési gyűrűbe vagy medálba kerülnének. Pont ez a problémája az orosz drágaköveket kerülni próbáló nyugati kiskereskedők számára: aggódnak amiatt, hogy elegendő gyémántot tudnak-e biztosítani, különösen a kisebb és olcsóbb kövekből, amelyekre az Alrosa specializálódott. A vállalat a nyersgyémánt-kínálat körülbelül egyharmadát adja, és a háború előtt bányászott orosz kövek lényegében mind elfogytak.

Néhány nagy európai luxusmárka arra kérte az Alrosa riválisát, a De Beers-t, hogy növelje az értékesítést az általuk megbízható beszállítóknak - mondták az ügyet ismerő, de magáninformációkról nem nyilatkozni kívánó személyek. A vállalat tett bizonyos erőfeszítéseket ennek érdekében, de kevés plusz eladnivalója van, mondták az emberek. Mivel az orosz szállítások megosztják a gyémántvilágot, a feszültség nagy része a "midstream"-re összpontosul, a többnyire családi tulajdonban lévő vállalkozások hatalmas hálózatára, amelyek a világ drágaköveit csiszolják majd kereskednek velük - sokan közülük Indiában -, és biztosítják a kapcsolatot a bányavállalatok és az ékszerüzletek között.

Kerülik, de van aki veszi az orosz gyémántot

Oroszország ukrajnai inváziója előtt az Alrosa havonta több mint 50 ilyen vásárlónak adott el. Az inváziót követően az eladások kezdetben leálltak, de mostanra visszatértek a normálishoz közeli szintre. A háború előtt a vállalat a belgiumi Antwerpenben található értékesítési irodájából évente 10 eladást bonyolított le meghatározott napokon, majd az aukciók után adott tájékoztatást. Mostanra az Alrosa leállította az eladásokról vagy a pénzügyi teljesítményről szóló információk közzétételét.

Az ügyet jól ismerő személyek szerint az indiai közvetítők többsége továbbra is kerüli az orosz beszerzéseket, mert fennáll annak a veszélye, hogy emiatt elveszítik a nyugati ügyfeleket. De jelenleg az orosz kövek túlnyomó többsége körülbelül 10 vásárlón keresztül kerül forgalomba. A Kiran Gems és a Shree Ramkrishna Exports Pvt indiai vállalatok a két legnagyobb felvásárló az ügyet ismerő személyek szerint. 

Az orosz gyémántok csiszolása és csiszolása után a feltételezések szerint ékszerekbe kerülnek, amelyek olyan piacokra kerülnek, mint Kína, Japán és India. Ez a három ország együttesen a globális kereslet mintegy 30%-át teszi ki, és - a nyugati kiskereskedőkkel ellentétben - szívesen fogadják az orosz termelést.

A gyémántkereskedelem átláthatatlan jellege és a hosszú és szövevényes ellátási lánc azonban azt jelenti, hogy az orosz kövek valószínűleg a nyugati piacokra is eljutnak. Úgy fest, hogy a gazdagok a háború dacára is vidáman költenek orosz gyémántokra.