Több ezren csatlakoztak a május elsejei felvonulásokhoz szerte Franciaországban, béremelést követelve, valamint azt, hogy Macron hagyjon fel a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó tervével. A demonstrálók többsége békés volt, de sok feketeruhás anarchista is elvegyült a tömegben. Párizsban erőszak tört ki, a rendőrség 45 embert tartóztatott le, köztük egy nőt, aki rátámadt egy tűzoltóra, aki megpróbált eloltani egy tüzet – mondta Gerald Darmanin belügyminiszter egy sajtótájékoztatón a Reuters szerint. Az összecsapásokban nyolc rendőr megsérült.

Összecsapások törtek ki a rendőrökkel a menet kezdetén a La Republique tér közelében, majd amikor a menet elérte a La Nation teret Párizs keleti részén.

A "fekete blokk" anarchistái kifosztottak egy McDonald's éttermet a Place Leon Blum téren, és több ingatlanügynökséget feldúltak, betörték az ablakaikat és felgyújtották a szemeteseket. A rendőrség válaszul könnygázt vetett be.

Párizsban és más városokban, köztük Lille-ben, Nantes-ban, Toulouse-ban és Marseille-ben mintegy 250 gyűlést szerveztek. A fővárosban a szakszervezeti aktivistákhoz politikai személyiségek - főként a baloldalról - és klímaaktivisták csatlakoztak. Összesen több mint 20 ezren vettek részt, szemben a tavalyi 17 ezerrel - közölte a belügyminiszter.

A megélhetési költségek az elnökválasztási kampány fő témája volt, és úgy tűnik, hogy a júniusi parlamenti választások előtt is hasonlóan fontos szerepet kapnak majd, amelyeket Macron pártjának és szövetségeseinek meg kell nyernie, ha meg akarja valósítani vállalkozásbarát politikáját, beleértve a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelését a jelenlegi 62 évről.

Macron új ötéves elnöki mandátumot nyert, miután a múlt vasárnapi, második fordulóban tartott szavazáson legyőzte a szélsőjobboldali kihívót, Marine Le Pent.