A Föld népességnövekedésének üteme várhatóan lassul majd. Míg a világ népessége 12 év alatt nőtt 7-ről 8 milliárdra, várhatóan csak 2037-ben lesz meg a következő mérföldkő, azaz körülbelül 15 évbe fog telni, hogy a Föld népessége elérje a 9 milliárdot, írja az ENSZ, amelynek oldalán egy visszaszámláló is van.

Ahogy emberi családunk egyre nagyobb lesz, úgy válik egyre megosztottabbá is – figyelmeztetett António Guterres főtitkár, aki szerint napjainkban milliárdok küszködnek a megélhetéssel, százmilliók éheznek, és rekordszámú ember menekül hazájából az adósság, a nehézségek, a háborúk és az éghajlati katasztrófák elől.

Ha nem hidaljuk át a gazdagok és szegények közötti tátongó globális szakadékot, akkor egy olyan nyolcmilliárd fős világot készítünk elő, amely tele van feszültséggel, bizalmatlansággal, válsággal és konfliktusokkal” – közölte az ENSZ-főtitkár, megjegyezve, hogy mindössze egy maroknyi milliárdos rendelkezik annyi vagyonnal, mint a világ szegényebbik fele, miközben a felső egy százalék a világ jövedelmének egyötödét teszi zsebre - olvasható a portálon.

Egyenesen az éghajlati katasztrófa felé tartunk, miközben a környezetszennyezés és a hőmérséklet tovább emelkedik. Árvizek, viharok és aszályok pusztítanak olyan országokban, amelyek szinte semmivel sem járultak hozzá a globális felmelegedéshez

- teszi hozzá Guetteres