Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta 2,6 milliárd euró (1054,3 milliárd forint, egy jelentős metróbővítésre elegendő összeg) kifizetését Romániának az EU helyreállítási alapjából – idézte a Maszol az unió végrehajtó testületének bejelentését. Az összegből 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 0,8 milliárd euró hitel.

Ez volt az első kifizetési kérelem, amit Románia az uniós helyreállítási mechanizmus keretében nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A május 31-i dokumentumban a bukaresti kormány arra hivatkozott, hogy megvalósította azt 21 célkitűzést és mérföldkövet, amit az EU Tanácsa szabott meg az első részlet kifizetésének feltételeként.

Sokféle vállalás

Ezek között a fenntartható közlekedéssel, a szén-dioxid-mentesítéssel, a közúti biztonsággal, az adóeljárások javításával és a korrupció elleni küzdelem fokozásával kapcsolatos intézkedések szerepelnek.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elmondta, hogy Románia jól halad az országos helyreállítási terv teljesítésével, és felkészült arra, hogy megkapja az első részletet az EU helyreállítási alapjából. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kifizetését a tagállamoknak is jóvá kell még hagyniuk.