A gázhiány és az infláció kettős szorításában könnyen lehet, hogy recesszióba hullik az eurózóna gazdasága a Bloomberg közgazdászok körében készített felmérése szerint.

Rosszabbra számítanak

A megkérdezettek most már 45 százalékos esélyt adnak a gazdasági visszaesésnek, egy hónapja még csak 30 százalék, s az Ukrajna elleni orosz agressziót megelőzően pedig 20 százalék volt a válaszadók szerint ennek valószínűsége. Ráadásul az eurózóna egyik legerősebb gazdasága, Németország esetében az orosz energiahordozóktól való függőség miatt már 55 százalékra emelkedett a recesszió esélye.

A német gazdaság már most lassul és a trend egyértelműen lefelé mutat - mondta Erik-Jan van Harn, a Rabobank stratégája. Ők recesszióval számolnak a már életbe léptetett olajembargó és az ipar magasabb inputárainak együttes hatásaként. A megélhetései költségek emelkedése egyre inkább érezteti negatív hatását a kétéves járványidőszakból épp talpra állni készülő  vállalkozásokra és a fogyasztókra egyaránt. Eközben az Oroszországból gáz mennyiségének csökkenése komoly fenyegetést jelent a téli energiaellátásra - írja a felmérés összefoglalója.

Szigorítás jöhet

Az előző felméréshez képest emelkedett az elemzők által várt infláció nagysága, jóllehet a többség még mindig azt várja, a pénzromlás üteme 2024-re az Európai Központi Bank által célként kitűzött 2 százalékos szint közelébe lassulhat. A legtöbben azt várják, hogy az infláció a mostani negyedévben éri el csúcsát. Az EKB a megkérdezettek szerint év végéig 0,75 százalékra emelheti eközben betéti rátáját, jövő márciusig pedig 1,25 százalékra.

"Az eurozóna várhatóan az év második felében enyhre recesszióba zuhan majd. Azonban ez nem lesz elegendő arra, hogy a keresletet olyan mértékben fogja vissza, hogy az az inflációt is megfékezze, így az Európai Központi Banknak változatlanul fokozatosan emelnie kell majd a kamatokon" - mondta a TD Securities közgazdásza, James Rossiter.

Hol tart most az eurózóna? 

Az eurózónában júniusban 8,6 százalékos volt az éves infláció, amire korábban még nem volt példa. Ez egyébként jelentős gyorsulást jelent a májusi 8,1 százalékhoz képest - közölte még július elején az Eurostat. 

A kiemelkedő infláció elsősorban az egyre magasabb energiaáraknak köszönhető, több mint 40 százalékos volt a drágulás ebben a körben. Az átlagos meghaladó mértékben, 8,9 százalékkal nőttek az élelmiszerárak júniusban az eurózónában. A nem élelmiszerek körében alig több mint 4 százalékos volt az áremelkedés, a szolgáltatások ára pedig ennél is visszafogottabb eredményt produkáltak.