Az elemzők által vártnál meredekebben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn ismertetett előzetes értékei szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI júliusra vonatkozó előzetes értéke nyolchavi mélypontra, 48,9 pontra gyengült a júniusi 49,9 pontról.

  • Elemzők kevésbé romló mutatóra, 49,7 pontra számítottak.
  • szolgáltatóipari BMI előzetes júliusi értéke hathavi mélypontra, 51,1 pontra süllyedt a júniusi 52 pontról. Elemzők 51,5 pontot vártak.
  • feldolgozóipari BMI 42,7 pontra, 38 havi mélypontra esett a júniusi 43,4 pontról. Szakértők kedvezőbb, 43,5 pontos júniusi mutatóra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Újra recesszióba tart a gazdaság

A kilátásokat jelző mutatók romlása az euróövezet gazdaságának visszaesésére utal a következő hónapokban, ami a vállalatokat a munkaerő-felvétel visszafogására készteti.

Az árnyomás eközben tovább mérséklődött, az átlagos eladási árak csaknem két és fél éve a legkevésbé emelkedtek.

A gyártók által felszámított árak a csökkenő kereslet közepette olyan ütemben estek, amire a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa, miközben a szolgáltatási szektor eladási árainak növekedési üteme 21 havi mélypontra lassult.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint a feldolgozóipar továbbra is az euróövezet Achilles-sarka. A gyártók ismét gyorsuló ütemben csökkentették termelésüket júliusban, miközben a szolgáltatási szektor tevékenysége továbbra is bővül, bár sokkal lassabban, mint az év elején.

Az euróövezet gazdasága valószínűleg tovább fog zsugorodni az elkövetkező hónapokban, ahogy a szolgáltatási szektor veszít lendületéből

– tette hozzá Cyrus de la Rubia.

17 havi mélyponton az éves infláció az EU-ban

Júniusban lassult az euróövezeti infláció, sőt, rekordot döntött a mérséklődésben főleg az energiaáraknak hála. Bővebben >>>