A zöldítés, parkosítás látványos, de nem biztos, hogy minden esetben megéri az árát. Egy bécsi konzorcium által kifejlesztett alkalmazással viszont pontosan kiszámolhatjuk, mekkora a zöldterületek és -felületek pénzbeli értéke – írja a város budapesti képviselete közleményében. A Greenvaluation már telepítés előtt kiszámolja, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

A Greenvaluation az értékeket valós idejű időjárási adatokkal köti össze és számszerűsíti euróban – tudományosan igazolt számítási módszerekkel. Vagyis pontosan meghatározható, mekkora a pénzbeli hatása egy zöldinfrastruktúrának adott időtartam alatt. Egy bécsi butikhotel esetében például egy év alatt kétezer eurót spóroltak meg az épülethűtésen, mivel a növényeknek köszönhetően kevesebbszer kellett bekapcsolni a klímaberendezéseket. Ezen kívül 488.500 liter esővizet is felfogtak, amivel a csatornarendszert tehermentesítették. 2021-ben a zöldinfrastruktúrának köszönhetően átlagosan 350 ezer eurót takarítottak meg.

A módszert konkrét esettanulmányok mentén fejlesztették ki és tesztelték többszörösen. A Greenvaluation ráadásul olyan további értékeket is számszerűsít mint például a termelt oxigén, a megkötött szén-dioxid mennyisége vagy az elnyelt napsugárzás.

A szoftvert az osztrák Green4Cities GmbH, a Fluxguide, a BOKU, a Tatwort és a Ubimet GmbH alkotta konzorcium készítette. A sikeres projektet követően a technológia önkormányzatok és épülettulajdonosok rendelkezésére áll, így azok már a beruházást megelőzően kiszámolhatják, mekkora hasznot jelent majd a telepíteni kívánt zöldinfrastruktúra.