Júliusban az ipari termelői árak 2,3 százalékkal, 1995 januárja óta a legnagyobb mértékben emelkedtek az euróövezetben és 2,2 százalékkal az Európai Unióban az előző havihoz képest a júniusi 1,4 százalékos és 1,5 százalékos havi emelkedés után - derül ki az adatokból

Magyarországon az ipari termelői árak 2021 júliusában az egy évvel korábbihoz viszonyítva 14,8, az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal növekedtek.

Éves bázison az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU-ban 12,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban. Júniusban az euróövezetben 10,2 százalékos, az EU-ban 10,4 százalékos volt a termelői árak éves emelkedésének a mértéke.

A piac a ténylegesnél kisebb mértékű áremelkedést várt az euróövezetben júliusban, havi bázison 1,1 százalékost, éves bázison 11,0 százalékost.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése járult hozzá a termelői árak emelkedéséhez. Az euróövezetben 5,7 százalékkal, az EU-ban pedig 5,3 százalékkal emelkedtek havi bázison. Az előző évivel összevetve az euróövezetben júliusban 28,9 százalékkal, az EU-ban 28,3 százalékkal álltak magasabban a termelői árak.

Energiaárak nélkül az euróövezetben 1,0 százalék volt a havi és 6,7 százalékos az éves áremelkedés. Az Európai Unióban energiaárak nélkül 1,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban az előző havihoz képest és 6,9 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Havi bázison minden uniós tagállamban emelkedtek a termelői árak júliusban, Málta kivételével, ahol nem változtak. A legnagyobb havi áremelkedés Írországban volt, ahol 20,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak, Észtországban 6,4 százalékkal, Belgiumban 4,2 százalékkal. Éves bázison is ugyanez a három ország vezette a listát: Írországban 67,7 százalékos, Észtországban 23,5 százalékos, Belgiumban 23,0 százalékos volt a termelői árak emelkedése.