Bejárta a sajtó egy részét az a szörnyű történet, hogy Igor Pucskov frissen besorozott orosz katona tíz nappal azt követően, hogy eleget tett a mozgósítási parancsnak, elesett az ukrán fronton. A Moscow Times riportjából kiderül, hogy ki is volt ő és mi történt vele, miután megjelent a sorozóbizottság előtt.

A 27 éves Pucskov két gyermek apja, katonai felkészültségét egyéves kötelező katonai szolgálata alatt szerezte. A hadseregtől 2015-ben szerelt le. Fel voltunk háborodva azon, hogy kiképzés, felkészítés nélkül küldik Ukrajnába - mondta a hírportálnak testvére Szvetlana Pucskova telefoninterjúban.

Két hét felkészítést ígértek, végül kapott harminc lőszert, egyszer sütötte el a fegyverét és ennyi volt. A katona özvegye egy három- és egy ötéves gyerekkel maradt egyedül, Pucskova szerint pénz nélkül.

Hasonló történet

Hasonló sorsra jutott a 35 éves Alekszander Parilov, aki Pucskovhoz hasonlóan az Oroszország ázsiai részén lévő Minuszinszk városából indult háborúzni. Ő sem kapott pluszkiképzést - meséli róla egy barátja, Igor Szolondajev. A két katona ugyanazon a napon vesztette életét.

A barát beszámolója szerint még csak ismétlő fegyvert sem kaptak. Saját magának kellett megvásárolnia uniformisát és a bakancsát, amire 35 ezer rubelt (237 ezer forint) költött. Arra már nem jutott ideje, hogy vegyen egy hálózsákot. Egy nappal az ukrajnai Herszon tartományba küldése előtt kapott egy gyakorló ruhát és egy gépkarabélyt.

Oroszország-szerte azt tapasztalták a családok, hogy a férjeket, fiúkat felkészítés nélkül vetik be. A Brjanszki régióban a rokonok egy része közzétett egy videót, amelyben arra kérik Vlagyimir Putyin államfőt, hogy ne tegye ezt.

A Moscow Times riportjában az egyik megszólaló azt mondja, az emberek, főként vidéken, még támogatják a kormányt, csak a mozgósítottak gyors harcba küldésén akadtak ki, ám ha megjönnek az elesettek első cinkkoporsói, elmélyülhet az elégedetlenségük.