Nagy a kockázata annak, hogy a nyolcadikosok és a gimnazisták vizsgái az idén veszélybe kerülnek Lengyelországban, mert a Lengyel Tanárok Szakszervezete (ZNP) kihirdette, hogy tagjai március 8-ától visszavonásig sztrájkba lépnek - írta a Rzeczpospolita.

Mivel a sztrájk befejezését nem határozták meg, lehet, hogy a gimnáziumi vizsgák, amelyeknek április 10-én kell kezdődniük, valamint a 8. általánost befejezők vizsgái, amelyek április 15-én kezdődnek, veszélybe kerülnek, magyarán nem tartják meg ezeket. Az sem lehetetlen, hogy még az érettségik is veszélyben vannak - ezek csúszására volt már példa a rendszerváltás óta.

Azokon a munkahelyeken, ahol 1000 zlotys (74 ezer forint) fizetésemelést követelnek a pedagógusok (ez országosan 78 százalék) sztrájkreferendum kezdődik. Ahhoz, hogy a pedagógusok sztrájkoljanak, a szavazáson legalább a dolgozók felének részt kell vennie és a többségnek a munka beszüntetése mellett kell szavaznia. A ZPN azt szeretné, ha a referendum március 25-ig lezajlana.