A képviselők egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban mély aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy az orosz hadsereg nagy számban felvonult az ukrán határ közelében és az illegálisan elfoglalt Krím-félszigeten – áll az EP közleményében.

A képviselők leszögezik: az Uniónak egyértelművé kell tennie, hogy Oroszország a nemzetközi jog és normák megsértése miatt súlyos árat fizetne akkor, ha a jövőben egy ilyen katonai felvonulást követően megszállná Ukrajnát. A válaszlépések között olyan intézkedések szerepelhetnének, mint az Oroszországból az EU-ba irányuló kőolaj- és földgázbehozatal azonnali leállítása, Oroszország kizárása a SWIFT fizetési rendszerből, és az orosz hatóságokhoz és családtagjaikhoz közeli oligarchák európai vagyonának befagyasztása és vízumának törlése.

Csehországi orosz agresszió és Alekszej Navalnij állapota

A képviselők sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a csehországi vrběticei fegyverraktárat 2014-ben az orosz hírszerző szolgálatok robbantották fel. A robbantásnak két halálos áldozata volt.

A Parlament szolidaritásáról biztosítja Csehország lakosait és kormányát, és határozottan kiáll Csehország mellett abban az Oroszországgal kirobbant diplomáciai vitában, amelynek során a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit.

A Parlament emellett ismét felszólított a pusztán politikai indíttatásból és Oroszország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel ellentétesen elítélt Alekszej Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására. A Parlament emlékezteti az orosz hatóságokat, és konkrétan Vlagyimír Putyin elnököt: teljes mértékben felelősek Alekszej Navalnij életének és testi épségének biztosításáért, és minden szükséges intézkedést meg kell tenniük Navalnij testi és szellemi egészségének és jólétének védelme érdekében.

A vitatott Roszatom-erőművek építése álljon le

Az Unió orosz energiától való függőségének csökkentése céljából a Parlament sürgeti, hogy a tagállamok szakítsák félbe az Északi Áramlat 2 gázvezeték befejezését és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által épített vitatott atomerőművek építését.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.