Az ENSZ emberi fejlődési indexének történetében 32 év óta először fordult elő, hogy az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború együttes hatására két egymást követő évben is romlottak a világon az emberek életkörülményei: az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerint 2021-ben a világ országainak 90 százalékában vált rosszabbá a helyzet.

Az UNDP emberi fejlettségi indexe egy ország egészségi állapotát, oktatását és életszínvonalát méri. Achim Steiner, az ENSZ-szervezet vezetője elmondta, hogy még a legutóbbi, 2007-ben kitört globális recesszió csúcspontján is csak minden tizedik országban csökkent az index – írja a DW.

A jelentés szerint az éghajlatváltozás, az ukrajnai háború és a Covid-19 világjárvány együttes hatása „bizonytalansági komplexumot” hozott létre, amely lefelé irányuló nyomást gyakorol a globális életszínvonalra. A hatások ráadásul tartósak lehetnek: a nélkülözés és az emberi fejlődésben mutatkozó egyenlőtlenségek csak tetézik a már meglévő problémákat.

Achim Steiner, az UNDP vezetője az árvizeket, aszályokat, erdőtüzeket és a Covid-19 világjárványt említette a világot sújtó humanitárius válságok közül. Az orosz-ukrán háború okozta élelmezési válság hatásai pedig még sokáig kihathatnak a szegényebb országokra, mivel a gabonaexportban még fennakadások tapasztalhatók.

Főként a szegényebb országok szenvedhetnek még jobban

Az index szerint Svájc a világ legfejlettebb országa. A második és harmadik helyen Norvégia és Izland áll. Németország a kilencedik helyen áll, Svédország, Dánia és Írország mögött, de Hollandia és Finnország előtt. Magyarország a 46. helyen áll az UNDP rangsorában.

Az Egyesült Államok 1990-ben, az index első kiszámításakor az első helyen állt, de azóta a 21. helyre csúszott vissza.

A legkevésbé fejlett ország a rangsorban Dél-Szudán, amelyet Csád és Niger követ. Észak-Korea, Szomália, Nauru és Monaco nem szerepel az indexben.

A 2021-es indexadatokban Hongkongot, amely a negyedik helyre került, mint Ázsia legfejlettebb területe, külön számolják Kínától, de Tajvant és Makaót nem.