Emmanuel Macron, Franciaország államfője azzal vádolta Mateusz Morawieckit, Lengyelország miniszterelnökét, hogy beavatkozik a franciaországi elnökválasztásba ellenfele, a radikális jobboldali Nemzeti Gyűlés vezetője, Marine Le Pen oldalán - írja a Notes from Poland. A civakodás azzal kezdődött, hogy Morawiecki március végén nekiment Macronnak.

Az Ukrajnában dúló háborúval kapcsolatban költői kérdéseket tett fel. Macron elnök úr, hányszor tárgyalt Putyinnal? Mit ért el ezekkel? Megállította az orosz hadsereg bármilyen akcióját? Nem szoktunk bűnözőkkel tárgyalni, harcolni szoktunk ellenük! Senki sem tárgyalt Hitlerrel. Tárgyalna Hitlerrel, Sztálinnal vagy Pol Pottal?

A kérdőre vont francia államfőt egy tévéinterjúban arról faggatták, mit szól ezekhez a szavakhoz, amelyeket egyébként a lenyel kormányfő Macron mellett Olaf Scholz német kancellárhoz is intézett? A francia politikus azt mondta, megalapozatlanok és botrányosak lengyel kollégái mondatai, de nem lepődött meg, mert Morawiecki egy szélsőséges jobboldali párt tagja, amely Le Pent támogatja. Számos találkozójuk volt.

Politikai barátság

Ekkor jelentette ki, hogy a lengyel kormányfő beavatkozik a franciaországi elnökválasztásba, amelynek első fordulója április 10-én lesz. A másodikban rá két hétre vélhetően Macron és Le Pen néz majd szembe egymással, úgy, hogy kettejük között hibahatáron belüli a különbség az államfő javára.

Az elmúlt két évben a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szoros kapcsolatokat épített ki Le Pennel, a francia politikus fél éve találkozott Morawieckivel Brüsszelben, és kijelentette, hogy támogatja a lengyel kormányt az EU-ban folyó vitában arról, hogy a varsói vezetés lerombolja-e a jogállamot Lengyelországban. Ezt megelőzően, még 2019-ben is, a PiS Le Pen jó orosz kapcsolatai miatt elutasította az együttműködést.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.