Ha megtörténik az Egyesült Királyság felbomlása, azaz Skócia és Észak-Írország kilépése a brit unióból, akkor annak legfőbb oka az lesz, hogy a brit Konzervatív Párt tagsága és vezetői immáron nem törődnek azzal, hogy egyben marad-e az unió vagy sem – véli Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája. Ami Boris Johnson tory brit miniszterelnök habitusát illeti, soha nem érdekelte Skócia, amelynek nacionalista pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) azzal indul a május 6-ai skót parlamenti választáson, hogy ha győz, kivezeti az országot Nagy-Britanniából.

Johnson Észak-Írországot sem tartja sokra. Bár megígérte az ottani brit unionista pártnak, a torykkal az előző választási ciklusban együtt kormányzó DUP-nak, hogy soha nem ír alá olyan megállapodást az EU-val, amelynek eredményeként de facto vámhatár alakult ki az Ír-tengeren, ezt követően pontosan ezt tette. A brexiterek 2016-os népszavazási kampánya, amelynek a jelenlegi kormányfő állt az élén, valójában az angol nacionalizmus kampánya volt – véli az FT publicistája.

A miniszterelnök csak azért ellenzi Skócia kiválását az Egyesült Királyságból, mert rettenetesen kínosan érintené a szigetország nemzetközi megítélését. Emellett igen valószínű, hogy a 300 éves közös királyság megszűnése aláásná a brit monarchiát. És ami még fontosabb Johnsonnak, kormánya jó eséllyel belebukhatna a szakítással járó sokkba. Pártjának közömbössége a skót szomszéddal szemben elsősorban a választási térkép átalakulására vezethető vissza. A toryk szavazói az elmúlt évtizedekben egyre kevésbé kerültek ki a skótok közül.

Mandátummatek

A konzervatívok a legutóbbi országos parlamenti választáson hat mandátumot szereztek meg a Skóciának járó 59 westminsteri képviselői helyből, és 2017-2019-ben is csupán 13 mandátum volt az övék. A párt 1997-ben vesztette el skóciai helyei nagyját, és ezt nem sikerült korrigálnia. A Munkáspárt sem áll jobban Skóciában, ám miután kevesebb szavazatot szerez Angliában, Walesben és Észak-Írországban, nagyobb szüksége van a megmaradó skót mandátumokra, mint a toryknak.

Az edinburgh-i Centre on Constitutional Change egyetem 2018-as felméréséből kiderült, hogy az angliai konzervatív szavazók majdnem háromnegyede elfogadja Skócia kiválását a brexit áraként. A YouGov közvélemény-kutató intézet 2019-es vizsgálata azt találta, hogy a tory aktivisták 63 százaléka áldozná fel a brit uniót a szigetország EU-s kilépéséért cserébe. Ugyanezt a választ adják a toryk támogatói, ha Észak-Írországról van szó.

Az új bázis

A Konzervatív Párt a legutóbbi választásokon levadászta a Munkáspárt hagyományos bázisát, az észak-angliai rozsdaövezet szavazóit, miután ez volt az egyik olyan térség, amely határozottan a brexit mellé állt. Ezzel szemben Skóciában és Észak-Írországban az EU-pártiak vannak többen. Ennek az új tory szavazóbázisnak a megőrzéséhez a kormánynak támogatnia kell ezt a térséget, ami részben a Skóciába és Észak-Írországba áramló pénzt eltérítésével történhet. Az FT cikkírója úgy tudja, ez nem kerülte el a két tagállam figyelmét.

Az SNP-nek válaszolnia kell arra a kérdésre, mekkora lenne a gazdasági ára a függetlenné válásnak, miután valós határ alakulna ki Skócia és a maradék Egyesült Királyság között. Ugyanakkor a Johnson vezette kormány nyíltan tesz a korábbi decentralizációra, és a brexittel együtt erősíti az ország központi irányítását Londonból, ami ajándék az SNP-nek. A miniszterelnök az erős kezű vezetés jegyében azon az állásponton van, hogy egyszerűen nem fogja engedélyezni a skót függetlenségi népszavazást, ám a helyi toryk tudják, hogy az SNP győzelme a függetlenség ígéretével elkerülhetetlenné teszi a referendumot.

Határ mentén szakad

Eközben Észak-Írországban a DUP attól tart, hogy a Downing Street közömbössége miatt Észak-Írországban elmozdul a hatalmi egyensúly a két ír állam egyesülését akaró nacionalisták felé. Az unionista tüntetések arról szólnak, hogy a brit párti írek attól tartanak, magukra hagyják őket. Azzal, hogy Johnson és a brexiterek kiléptették a szigetországot az EU vámuniójából, miközben Észak-Írország az ír határ nyitottsága érdekében a vámunió és az egységes piac része marad, gazdaságilag rátolták az országot Írországra. Az FT cikkírója szerint bár semmi sem dőlt még el, úgy tűnik, az Egyesült Királyság nem éli túl az angol nacionalizmus megerősödését.