Joe Biden amerikai elnök kormánya az ukrajnai inváziót követően nem helyezte feketelistára az orosz mezőgazdasági árukat, köztük a műtrágyát sem. Ennek ellenére számos nyugati bank és kereskedő távol tartotta magát az orosz termékektől, mert attól tartottak, hogy a gyorsan bővülő szankciók előbb-utóbb ezekre a termékekre is kiterjednek majd.

Oroszország és Ukrajna jelentős műtrágyaexportőrök, amelyek kulcsfontosságúak a kukorica, a szója, a rizs és a búza terméshozamának növeléséhez. A gazdák a magas árak miatt visszafogták a műtrágya használatát, és csökkentették a megművelni kívánt földterületek nagyságát. De sok helyen műtrágyahiány is kialakult. Ebben szerepet játszik, hogy a műtrágya előállításhoz sok földgázra van szükség, de ez az egyik legfontosabb alapanyag is a gyártáshoz.

Szankciók sora és egy globális élelmiszerválság

Washington szankciókat vezetett be az orosz nyersolajra, finomított termékekre, szénre és cseppfolyósított földgázra, és április 22-i határidőt szabott az import leállítására. Az Európai Unió is hasonló intézkedésekről döntött, de itt augusztusi határidőkre kell készülni, valamint a földgáz egyelőre nincs tiltólistán, a Gazprom egyszerűen hetekig nem pumpálta a szállítmányokat a kontinensre.

Az Egyesült Államokban bár sokan várták, a műtrágya nem került szankciós listára. Így a vevők is végre vásárolni kezdtek Oroszországtól: a Reuters szerint a Libéria lobogója alatt közlekedő Johnny Ranger tartályhajó a tervek szerint hétfőn érkezett volna New Orleansba, mintegy 39 000 tonna karbamid-ammónium-nitrát-oldatot szállítva, amely a karbamid, a salétromsav és az ammónia kombinálásával előállított műtrágya.

A hajó az Eikon adatai szerint a múlt hónapban Szentpéterváron rakodott be és végül a hétvégén köthet ki az amerikai kikötőben – írja a Reuters a Refinitive szállítmányozási adatai alapján. Az eladóra és a vevőre vonatkozó részletek nem állnak viszont rendelkezésre.

A külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok soha nem szankcionált Oroszországból származó élelmiszer- vagy mezőgazdasági árukat.

Nem cél egy globális éhezés

„Az orosz kormánnyal ellentétben nekünk nem érdekünk az élelmiszerek fegyverként való felhasználása, hogy humanitárius válságokat idézzünk elő a kiszolgáltatott lakosság kárára” – válaszolta az amerikai külügyminisztérium a szállítmánnyal kapcsolatos kérdésekre.

Az amerikai nem élelmiszerszankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök le nem állítja az ukrajnai háborút - tették hozzá.

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint 2021-ben az Egyesült Államok 262,6 millió dollár értékben importált karbamid-ammónium-nitrát műtrágyát Oroszországból. Ezen a héten az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága visszavonta az Oroszországból származó karbamid-ammónium-nitrát műtrágyákra kivetett súlyos dömpingellenes és szubvencióellenes vámokat, hogy enyhítse a műtrágyahiányt és az áremelkedést.