A személyi fogyasztási kiadások alapárindexének növekedése megfelelt a várakozásoknak, és lassuló ütemet tükrözött a márciusban jelentett 5,2 százalékhoz képest. A szám nem tartalmazza a volatilis élelmiszer- és energiaárakat, amelyek nagyban hozzájárultak a 40 éves csúcs körül mozgó inflációhoz. 

A havi szinten mért 0,3 százalékos növekedés megegyezett a márciusi értékkel, és összhangban volt a Dow Jones becsléseivel. A havi növekedést visszafogta az energiaárak áprilisi csökkenése, amely azóta megfordult.

Az élelmiszerekkel és az energiával együtt a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez szintén lassulás volt az előző havi 6,6 százalékos ütemhez képest. A havi változás azonban jelentősebb visszaesést mutatott, a márciusi 0,9 százalékos emelkedéshez képest mindössze 0,2 százalékos volt a növekedés.

Az adatok azt mutatták, hogy a fogyasztók továbbra is költekeztek, de ehhez a megtakarításaikat használták fel.

"A fogyasztókat a múlt hónapban sem tántorította el az infláció, erőteljesen növelték a kiadásaikat, és az időjárás melegedésével több szolgáltatásra, például bárokban és éttermekben, valamint utazásra és kikapcsolódásra váltottak" - mondta Robert Frick, a Navy Federal Credit Union vállalati közgazdásza a CNBC-nek.

"A költekezést részben a magasabb bérek táplálták, valamint az is, hogy az amerikaiak több pénzt vettek ki a megtakarításokból, ami egy legalább 2 000 milliárd dolláros óriási készletet jelent" – jelezte a szakértő.

Az inflációs adatokkal együtt a BEA arról is beszámolt, hogy a személyes jövedelem 0,4 százalékkal nőtt a hónap folyamán, ami 0,1 százalékpontos csökkenés márciushoz képest, és enyhe elmaradás a 0,5 százalékos becsléshez képest. A fogyasztói kiadások azonban kitartottak, és a vártnál jobban, 0,9 százalékkal emelkedtek, bár ez elmaradt a márciusban felfelé módosított 1,4 százalékos értéktől.

Az adók és egyéb terhek utáni jövedelem a márciusi 0,5 százalékos csökkenés után a hónapban stagnált.

Az infláció az elmúlt hónapokban az 1980-as évek eleje óta nem látott ütemben mozgott. Az, hogy a kínálat nem tudott lépést tartani a kereslettel, felfelé hajtotta az árakat, amit a Covid-járvány idején példátlan költségvetési ösztönzők, a globális ellátási láncok eltömődése és az ukrajnai háború táplált, ami az energiaárakat az egekbe repítette, és élelmiszerhiánytól való félelemhez vezetett.

Bár az alacsonyabb inflációs szint némi megkönnyebbülést okozott a Fehér Házban, a földgáz ára ismét tényező lesz, amikor a jövő hónapban megjelennek a májusi számok. Az AAA szerint májusban ismét megugrottak az árak, az egy hónappal ezelőttihez képest több mint 11 százalékkal, a tavaly ilyenkor mérthez képest pedig 51 százalékkal.

A Fed az árnyomásra reagálva két, összesen 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és jelezte, hogy valószínűleg még egy sor emelés várható, amíg az infláció közelebb nem kerül a jegybank 2 százalékos céljához. Mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága, az ottani kamat- és inflációs szintek átgyűrűznek szinte minden piacra, így a mostani némi optimizmusra ad okot Európában is.