Súlyos problémákat okozhat, ha késedelmet szenved a tervezett kifizetések programja - mondta Ewald Nowotny az osztrák rádiónak. Egyes politikai szereplők nincsenek tudatában annak, hogy milyen károkat okozhat a késlekedés saját országuknak - mondta a Németországban és Szlovákiában zajló vitára utalva.

Egy ellenzéki párt ellenvetése miatt az osztrák parlamentben is csúszik az alapról való szavazás. Ewald Nowotny ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: egyes politikusok túl kevéssé vannak tudatában annak, hogy kijelentéseiket mérlegre teszik a pénzügyi piacok.

Szerdán az ellenzéki Zöldek a pénzügyi bizottságban megakadályozták, hogy az osztrák parlament gyorsított eljárásban tárgyalja az osztrák kezességvállalás 12-ről 22 milliárd euróra növeléséről szóló törvényt. Így a kormány részéről javasolt szeptember 21-e helyett legkorábban szeptember végén vagy október elején kerülhet a parlament elé a jogszabály.

A bécsi történések szerda délután a nemzetközi pénzügyi piacokra is hatással voltak, átmenetileg esett a DAX és a Dow Jones részvénymutató.

Nowotny igazat adott Werner Koglernek, a Zöldek parlamenti képviselőjének, aki a piac reakcióját "őrültnek" minősítette, de hozzátette, hogy a politikusoknak tisztában kell lenniük a várható reakciókkal és ennek tudatában kell cselekedni.

A jegybankelnök emlékeztetett arra, hogy az Európai Központi Bank az államkötvények vásárlását csak ideiglenes és feltételes intézkedésnek tekinti. Ha nem jön létre működőképes mentőernyő, az "teljesen új helyzetet teremt" - mondta.

A tavaly létrehozott EFSF szükség esetén összesen közel félezer milliárd eurót mozgósíthat majd a nehéz helyzetbe került országok támogatására. Az euróövezeti országok állam- és kormányfői júliusban arról döntöttek, hogy az alap működését a korábban elhatározottakhoz képest még rugalmasabbá teszik. Ehhez valamennyi euróövezeti tagország parlamentjének a jóváhagyása szükséges.