Megbírságolták Donald Trump egykori amerikai elnököt a per miatt, amit anno elnökjelölt kollégája, Hillary Clinton ellen indított – írja a Reuters.

A floridai bíróság 937 ezer dollárra büntette Donald Trumpot és egyik ügyvédjét, amiért az igazságszolgáltatás szerint hamis pert indítottak a 2016-os elnökválasztás idején Hillary Clinton volt külügyminiszter és párttársai ellen. Donald Trump akkor az elnökválasztási kampány állítólagos manipulálásával vádolta meg Hillary Clintont.

Donald M. Middlebrooks kerületi bíró beadványában Donald Trumpot a bírósági rendszerrel való visszaéléssel vádolta meg, amiért politikai célokból komolytalan pereket indított, ami szerinte aláássa a jogállamiságot, és egyenértékű az igazságszolgáltatás akadályoztatásával.

A kerületi bíró 45 oldalas írásbeli ítéletben hangsúlyozta: itt egy olyan perrel állunk szemben, amelyet soha nem lett volna szabad benyújtani, amely teljesen komolytalan volt, mind tényszerűen, mind jogilag, és amelyet rosszhiszeműen, helytelen célból indítottak.

Az ítélet értelmében Donald Trumpnak és ügyvédjének, Alina Habbának ki kell fizetnie a megítélt pénzbírságot az ügy alpereseinek.

Csúnyán megbüntették adócsalásért Donald Trump cégét

Donald Trump volt amerikai elnök cégét múlt hét pénteken 1,6 millió dolláros büntetéssel sújtotta egy New York-i bíróság adócsalás miatt.

A Trump Organization-t tavaly decemberben 17 adóügyi bűncselekményben marasztalták el, egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben is megállapították bűnösségét.

Juan Manuel Merchan bíró pénteken a törvény szerinti kiszabható legmagasabb összegre büntette a Trump Organizationt.

Donald Trump az eljárásban nem állt bíróság elé, és tagadta, hogy tudott volna arról, hogy cégének vezetői megsértették az adószabályokat. Donald Trump politikai boszorkányüldözésnek nevezte a pert. Ügyvédei pedig közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Mint Joshua Steinglass, az eljárás ügyésze rámutatott: a bírság csupán a töredéke a Donald Trump Organization bevételének.

A decemberben zárult eljárás során Alex Weisselberg, a Trump Organization felfüggesztett pénzügyi vezetője vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót. Cserébe kedden 5 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá.