A Deutsche Bank egyike azon pénzintézeteknek, amelyeknél az ügyészek házkutatást tartottak a több mint egy évtizede kibontakozó adócsalási ügy miatt. Németország legnagyobb hitelezője Christian Sewing vezérigazgató vezetésével igyekszik megtisztítani a bank hírnevét, amióta 2018-ban átvette az irányítást.

A „cum-ex” vagy dividend stripping néven ismert kereskedési rendszerben a bankok és a befektetők gyorsan kereskedtek a vállalatok részvényeivel az osztalékfizetés napja körül, elmosva ezzel a részvénytulajdonlást, és lehetővé téve több fél számára, hogy hamisan visszaigényelhessék az osztalékok után járó adó-visszatérítést.

A mostanra bezárt kiskapu politikai botránnyá is vált, és idén Olaf Scholz német kancellár vallomástételére kényszerítette. A vizsgálat már régóta hatalmas méreteket öltött. Kormányzati tisztviselők szerint négy kontinensen mintegy 100 bankot és legalább 1000 gyanúsítottat érint.

A Deutsche közölte, hogy 2017 óta együttműködik a nyomozókkal a vizsgálatban, és ezt folytatja is.

A Reuters beszámolt arról, hogy a Deutsche Bank 2006 és 2011 között érintett volt a rendszerben. A cég azért is vált a botrány egyik főszereplőjévé, hogy pénzt adott kölcsön vállalatoknak az ügyletek lebonyolításához.