A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehús-mintát elemzett egy egyetemi laboratóriumban, és a mérések szerint 56 százalékukon antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Aggasztó, hogy a négy legnagyobb német vágóhídról származtak az állatok, ahonnan egész Európába szállítanak.
A csirkehús ettől még nem válik életveszélyessé: a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak. Viszont a nyers, meg nem főzött húsból, például a vágódeszkáról, származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Kapcsolódó
A kórokozók kialakulásának legfőbb forrása az, hogy a baromfitelepek antibiotikumokkal tömik az egészséges állatokat is, így a mutációk révén könnyen kialakulnak a rezisztens baktériumok. A Germanwatch azt követeli, hogy a baromfitelepeken drasztikusan csökkentsék le az antibiotikumok használatát, és az ipari gazdaságokból származó csirkehúst megfelelően címkézzék fel.
Legolvasottabb
„Segítünk kifizetni” – Orbán legérzékenyebb pontjára tapintott az észt elnök
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
Családi megbetegedéseket is okozhatnak a házi készítésű finomságok
Eddig kell rettegve lesni a postaládát, hogy érkezik-e bírság
Újabb alapvető élelmiszer árát csökkenti a Lidl
Jogellenes végrehajtások országszerte? A DK szerint elszabadultak a bankok
Meglepetés a piacon: a paneleket verik a családi házak
Riadót fújtak: vészesen zsugorodik az ország legnagyobb édesvízi tavának vízszintje