A január-márciusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken 282 ezer ember szállt meg Csehországban, ami a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 91,1 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A külföldi vendégek esetében a csökkenés még nagyobb, 96,3 százalékos.

„Csehország jelenleg gyakorlatilag ki van radírozva a nemzetközi turizmusból. A vendégek ilyen nagymértékű távolmaradása a létezés szélére sodort számos szálláshelyet“ – kommentálta az adatokat Stepán Krecek, a BHS pénzügyi csoport fő gazdasági szakértője. A helyzetet más elemzők is szélsőségesen nehéznek minősítették. A vendégek átlagosan 3,8 napot töltöttek a szálláshelyeken, ami viszont magasabb szám, mint az előző években.

A CzechTourism állami ügynökség szerint az eddigi adatok azt jelzik, hogy június végén a csehországi szálláshelyek telítettsége 40 százalékos lehet. A legnagyobb az érdeklődés a kempingek és az apartmanok iránt, ez teszi ki a foglalások 60 százalékát, a klasszikus szállodák foglaltsága csak 20 százalékos – mondta Jan Herget, a CzechTourism igazgatója. Korábban a hazai és külföldi turisták számában élenjáró Prágában a szállodák foglaltsága júniusra alig néhány százalékos.

A CzechTourism a következő hónapokban több kampányt és marketing akciót tervez a csehországi turizmus fellendítésére.