A csehek többsége úgy véli, hogy Oroszország veszélyezteti országa biztonságát - idézte a Radio Praha a Median és a cseh rádió friss közvélemény-kutatásának eredményét. A felmérést azt követően végezték, hogy a cseh kormány az orosz katonai titkosszolgálat beszivárgó egységét tette felelőssé egy még 2014-ben történt, két halálos áldozattal járó robbanásért egy moráviai fegyverraktárban.

A felmérésben 18 éven felüli cseh állampolgárokat kérdeztek arról, mekkora veszélynek látják országukra nézve Oroszországot. Az 1-től 10-ig terjedő skálán, amelyen a 10-es osztályzat volt a nagyon nagy veszélyt jelző szám, 6,5-ös átlag jött ki. A megkérdezettek 40 százaléka komolynak minősítette a veszélyt, közel 20 százalékuk nagyon nagynak.

A nagy veszélyt főként a nagyvárosokban élők és a liberális-konzervatív, euroszkeptikus Liberális Demokrata Párt szavazói látják. Az előbbiek körében 25 százalékos arány jött ki, az utóbbiakéban 34 százalék volt ez szám. Eközben a válaszadók 10 százaléka szerint nem kell tartani az oroszoktól. Ezek között főként a kommunista párt szavazói és a 60 éven felüliek voltak többségben.

A Median felmérésében azt is kérdezték a válaszadóktól, hogy mi a véleményük a cseh kormány döntéséről, miszerint kizárják az orosz állami Roszatom nukleáris ipari vállalatot a duvanyi atomerőmű bővítéséből. Ezzel a megkérdezettek 65 százaléka értett egyet, főként nagyvárosi lakosok, diplomások és a Liberális Demokrata Párt szavazói. Ugyanakkor 27 százalékuk utat nyit az orosz cég előtt, ezen belül a kommunista párt szavazóinak 77 százaléka.