A bizottság emiatt további lépéseket fontolgat, beleértve egy indokolással alátámasztott vélemény kiadását, benne felsorolva azokat a kérdéseket, amelyeknek az érintett ország elmulasztott eleget tenni - mondta a brüsszeli testület szóvivője.

Az Európai Bizottság október 1-jén azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az előző nap Brüsszelben, a brexit-főtárgyalók személyes jelenlétével elkezdődött tárgyalási forduló továbbra sem hozott áttörést a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

Egy lapértesülés szerint Boris Johnson miniszterelnök az amerikai választás végeredményére vár, mielőtt eldönti, hogy kormánya köt-e megállapodást az EU-val a két fél kereskedelmi kapcsolatairól, vagy e nélkül, azaz megállapodás nélkül viszi bele a szigetországot január elsején a tényleges függetlenségbe. A brit kormány ezt az értesülést természetesen cáfolta. Erről bővebben itt írtunk.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. A tárgyalások immáron végső szakaszukhoz érkeztek, diplomáciai források szerint "valamilyen megegyezés" legkésőbb november 15-ére várható.