Németország gyorsan csökkentené energiafüggőségét Oroszországtól, olajimportja a következő hetekben 35 százalékról 25 százalékra mérséklődhet, ezért egyre sürgetőbb, hogy más alternatívát találjanak.  Nem kizárt ugyanis hogy Oroszország egyik napról a másikra leállítja a gázszállításokat, vagy Ukrajna nem továbbítja tovább az orosz gázt Nyugatra - írja a Focus.de

Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter alternatív szállítók után kutatott és a biogázt jó lehetőségként emlegette a portálnak.

A rendszer ugyanis a következőképpen működik: a nyersanyagokat, például kukoricát, biohulladékot vagy trágyát egy tartályba öntik, ahol a baktériumok oxigén hiányában lebontják a szubsztrátokat. A folyamat során éghető gáz keletkezik, amelynek akár kétharmada metánból áll. Az egyik előnye, hogy mind a nyersanyagok, mind a gáz tárolható és szükség szerint felhasználható - írja a portál.

A biogázt főként a gazdaságokban található kisebb hőerőművekben alakítják át villamos energiává és hővé, és a legközelebbi faluban lévő házakat látják el. Egy másik részét kémiailag tisztítják, biometánná finomítják és betáplálják a közüzemi gázhálózatba. 2020-ban például Baden-Württemberg bruttó villamosenergia-termelésének 6,6 százalékát biogázból állították elő. 

A Német Biogáz Szövetség becslései szerint a jelenlegi német biogázüzemek mintegy 1 millió háztartás számára termelnek elegendő hőt. Háztartásonként átlagosan 10 ezer kilowattóra hőigény mellett ez 1 milliárd köbméter gázmennyiségnek felel meg - ami az Oroszországból származó gázimport mintegy 2 százalékát teszi ki.

Rövid távú intézkedésekkel azonban a meglévő biogázüzemek idén 20 százalékkal növelhetik a villamosenergia- és hőellátást - állítja a szövetség. Ha minden optimálisan működik az orosz gáz 80 százaléka nélkülözhető lenne, mert az energia hazai gazdaságokban is előállítható - írja a portál.