A gyorshajtók elleni egyik - nehezen kikerülhető - módszer az úgynevezett átlagsebesség-mérés, amelyet Szerbiában be is vezettek - derül ki a Magyar Szó Online és a Szabad Magyar Szó szerbiai magyar nyelvű hírportálok beszámolóiból.

Vladimir Rebic, a Szerbiai Rendőrség igazgatója közölte, hogy a fizetőkapuk közötti átlagos sebesség mérése és a gyorshajtók büntetése megkezdődött, a szerb útfenntartó cégtől pontos információkat kapnak arról, ki mikor haladt át a fizetőkapun. A szerb szabályok szerint azt büntetik, aki túllépi a 120 km/h-s sebességet. Ugyanakkor Bozo Prelevic korábbi belügyminiszter értelmetlennek és alkotmányellenesnek nevezte a fizetőkapuk közötti átlagsebesség mérésének bírságolását. Szerinte a gyakorlatban nem fogják tudni megfelelően alkalmazni az előírásokat.

Az átlagsebesség-mérés (section control) lényege, hogy egy-egy autós sebességét két pont között méri az eltelt idő és a megtett kilométerek hányadosa szerint. Ha ez a sebesség meghaladja az adott útszakaszra érvényes sebességhatárt, akkor büntetéssel számolhat az autós.