Az idei a második negyedévben a beruházások 10 százalékkal estek vissza Katalóniában, miközben Spanyolországban 13 százalékkal nőttek - mondta Soraya Saenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. Emellett a helyi turizmusban is már érezhetők negatív hatások, a szállodai foglalások 20-30 százalékkal csökkentek Barcelonában.

Az események Katalóniában veszélybe sodorják a gazdaság helyreállását, és a munkahelyteremtést a régióban - mondta a spanyol kormányzati politikus, aki szerint a katalán kormány felelőssége, hogy ne folytassa tovább azt az utat, amely a gazdaság lassulásához és kríziséhez vezet.

A spanyol kormány választ vár a katalántól

"A párbeszédet gyakorolni, nem követelni kell", a spanyol kormány pedig megadja a lehetőséget a katalán kormánynak, hogy visszatérjen az alkotmányos keretek közé. A katalán elnök még időben van - jegyezte a spanyol miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy egy egyszerű kérdésre kell válaszolnia ehhez.

A spanyol kormány szerdán levélben szólította fel hivatalosan a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét.

Ki kell hirdetni a függetlenséget!

Hirdesse ki a katalán köztársaságot! - ezt követeli a katalán elnöktől a barcelonai parlament legkisebb függetlenségi pártja, a szélsőbaloldali, antikapitalista Népi Egység (CUP), amely levélben fordult Carles Puigdemonthoz. A párt szerint ez az egyetlen válasz, amely adható a spanyol kormány levelére, és az egyetlen módja, hogy elérjék: a nemzetközi szereplők is elismerjék Katalóniát politikai alanyként. Szerintük nincs értelme külső szereplő közvetítésére várni.

A CUP "elveszett lehetőségként" tekint a keddi parlamenti ülésre, amelyen az elnök a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztését jelentette be. A párt már a parlamenti ülést követően is kifejtette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és akkor egy hónap határidőt adott a katalán elnöknek a függetlenség kinyilvánítására azzal, hogy ellenkező esetben felfüggesztik parlamenti tevékenységüket.

A függetlenségi párt felszólítására Artur Mas, előző katalán elnök reagált a TV3 című katalán televízió csatornának. Véleménye szerint ebben a kérdésben egyedül katalán kormány az illetékes, ráadásul ha egy állam kinyilvánítja a függetlenségét, de azt senki sem ismeri el, akkor az csak külsőségeiben tekinthető függetlenségnek.

Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja egy rádióinterjúban azt mondta: a CUP nyomást akar gyakorolni a katalán kormányra. Reményét fejezte ki, hogy a katalán elnök "észreveszi a nyitott ajtót", és megragadja a párbeszéd lehetőségét.

Carles Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-én rendezett népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette. A politikus szavai okoztak némi zavart, sokan különböző módon értelmezték azokat a politikai életben és a sajtóban egyaránt.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta: felszólításuk megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)

A spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.