Afganisztán már tálib irányítás alatt kezdte meg a hétfői napot, miután vasárnap elfoglalták a fővárost, Kabult. Az afgán kormány összeomlott, jelentések szerint az elnök Üzbegisztánba menekült. A reptéren káosz uralkodik, ezrek próbálnak menekülni a fővárosból - számolt be a legfrissebb afganisztáni fejleményekről az Euronews hétfő reggel. 

Sok ország, köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Németország is áthelyezte nagykövetségét a kabuli repülőtérre. A tálibok vasárnap reggel érték el a fővárost, Kabult. AAbdul Szatar Mirzakval, megbízott afgán belügyminiszter közölte, hogy hamarosan kihirdetik az Afganisztáni Iszlám Emirátus létrejöttét. A miniszter azt mondta: "Az embereknek nem kell aggódniuk, a város biztonságban van. Bárki, akit rendzavaráson kapunk, komoly következményekkel szembesül. A város biztonsága garantált, mindenki biztos lehet abban, hogy nem támadják meg. A megállapodás szerint a hatalmat békésen átruházzák az ideiglenes adminisztrációra." 

Mindez nem győzte meg a kabuli polgárokat, akik megrohanták a bankokat, hogy készpénzt vegyenek fel. Ígéretük ellenére a tálibok megkezdték a bebörtönzöttek szabadon bocsátását, így sokan most zavargásoktól és fosztogatástól tartanak. A tálibok rövid idő alatt elfoglalták szinte egész Afganisztánt, annak ellenére, hogy az USA és a NATO két évtized alatt több milliárd dollárt költött az afgán biztonsági erők felépítésére.