Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) a rekordszintű inflációra való tekintettel megismételte követelését az energiavállalatok extraprofitjára kivetendő különadóra vonatkozóan. Konkrétan egy olyan különadóra tettek javaslatot, amelyet akkor vetnének ki, ha egy energiaipari vállalat nyeresége 10 százalékkal meghaladja az előző évi értéket. Az ezt a küszöböt meghaladó nyereséget teljesen el kell venni - írta a párt szombati közleményében. Az SPÖ szerint az energiavállalatok többletbevétele az áremelkedés miatt 4-6 milliárd euróra tehető.

Az SPÖ javaslata szerint a különadóból befolyó bevételek felét a villamosenergia-árplafon finanszírozására, másik felét pedig a megújuló energiaforrások bővítésére kellene fordítani. Az adót az energiatermelő és az energiaszolgáltató cégekre, a kőolajiparban működő vállalatokra kellene kivetni.

Az SPÖ szerint a labda most Magnus Brunner pénzügyminiszter térfelén van. "A pénzügyminiszternek végre választ kellene adnia arra, hogy miből finanszírozná a tervezett áramár-plafont, ha a többletnyereséget nem adóztatják meg" - idézte a közlemény Jörg Leichtfried frakcióvezető-helyettest. Ha a kormány villamosenergia-árplafont vezetne be, akkor az adófizetők pótolnák a plafon és a piaci ár közötti különbséget, amivel gyakorlatilag az energiaipari vállalatok extraprofitját finanszíroznák - mutatott rá Leichtfried.