Rekordra emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma az idei második negyedévben Ausztriában – írja az MTI a Statistik Austria pénteki jelentésére hivatkozva.

A hivatal nyilvántartása szerint az üres álláshelyek száma a második negyedévben újabb csúcsra, 206,3 ezerre emelkedett. A tavalyi második negyedévben 138,6 ezer volt az üres álláshelyek száma és azóta minden eltelt negyedévben nőtt.

Az üres álláshelyek több mint felét, 124,8 ezret a szolgáltatási szektorban jelentették. A fennmaradó részen a feldolgozóipar és a közszféra osztozik 52,4 ezer és 29,1 ezer betöltetlen álláshellyel.

Az "üresedési ráta", vagyis a be nem töltött álláshelyek aránya a foglalkoztatottak számához viszonyítva 2009 és 2020 között szinte mindig 1-3 százalék között volt, de az idei második negyedévben 4,8 százalékra emelkedett.

Ugyan az osztrák vállalatok csak 131,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be a munkaügyi hivatalnak, az osztrák statisztikai hivatal adatai viszont a vállalatok körében végzett felmérések alapján készülnek, és így azokat a munkahelyeket is tartalmazzák, amelyeket a vállalatok nem jelentettek.