A megfelelő gázszolgáltató kiválasztásai alapjaiban meghatározza, hogy egy osztrák háztartás költségei milyen mértékben növekednek: azok ugyanis, akik Ausztria piacvezető - például a Wien Energie, az EVN vagy az Energie Burgenland- valamelyikétől kapján a gázt, márciusban akár 26 százalékos áremeléssel is találkozhattak - írja a Der Standard. 

Az áremelkedés skálája azonban igen széles: a Montana Energie meglévő fogyasztóit márciusban egy drámai, 175 százalékos áremelésről tájékoztatta. A mellékköltségeket is tartalmazó teljes gázszámla így több mint kétszeresére nőtt ezen ügyfelek esetében.

A lap szerint azonban egyáltalán nem könnyű megmondani, hogy hány háztartást érint Ausztriában az áremelkedés: mintegy 1,2 millió háztartás használ gázt főzéshez és fűtéshez, a legtöbbjük az ország keleti felén. Az E-Control becslése szerint körülbelül 100-150 ezer háztartást érinthet a hirtelen áremelkedés, de a villamos energia drágulása is körülbelül 15 százalékos extra terhet jelent.

A gázáremelkedés mellett Ausztriában márciusban szintén dinamikus, mintegy 6,8 százalékos inflációt regisztáltak. Az infláció az utóbbi időben a fiatalabbakat valamivel jobban sújtotta, mint az idősebbeket. Míg a 30 év alattiak inflációja decemberben 4,6 százalék volt, a 60-69 éveseké 4,46, míg a 70 év felettieké 4 százalék.

A hivatalos infláció számításban az osztrák statisztikai hivatal abból indul, hogy egy háztartás havonta átlagosan 133 eurót költ energiára, gázra 20 eurót.

A kormány végül 150 eurós utalvány kiosztásáról döntött: ebből a legjobban keresők kivételével minden fogyasztó részesül. Egyetlen háztartás - amely a 26 százalékos gázáremelkedést tapasztal - majdnem elegendő kompenzációt kap így arra, hogy a 2022-es többletköltségét fedezze. Ezen felül további 150 euró áll rendelkezésre a szociálisan hátrányos helyzetűek számára - írja a portál.