Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön mondott beszédet az Egyesült Nemzetek Szövetségének védelmi fórumán, ahol az orosz fenyegetés lehetséges formáit és forgatókönyveit taglalta. Blinken az Egyesült Államok ENSZ megbízottjának kérésére írta át eredeti menetrendjét, hogy hangsúlyozhassa az orosz fenyegetés komolyságát. Kedden ugyan Oroszország védelmi minisztériuma arról tette bejelentést, hogy egyes csapatokat hazahívnak, de ez lényegileg nem változtatot az ukrán krízis állásán.

A NATO és az USA megfigyelői egyaránt megerősítették, hogy a visszahívás mellett további csapatokat is küldtek az oroszok, így az orosz harckészültség érdemben legalább olyan szinten van mint a bejelentés előtt. A körülbelül 150 ezer katona, több tucatnyi tank és hadihajó három oldalról fenyegeti Ukrajnát, északról Fehéroroszország határától, a 2014-ben oroszok által annektált Krím-félszigetig, készenlétbe helyezett vérellátók és támaszpontok sorakoznak.

Blinken beszéden elmondta, hogy az orosz haderők minden bizonnyal arra készülnek, hogy valamiféle ürügyet tudjanak kreálni, ami alapján megkezdhetik Ukrajna megszállását. Ez több különböző formát is ölthet, így például megemlített eltervezett "terrorista" támadásokat Oroszország területén, hamis tudósításokat tömegsírok felfedezéséről, megrendezett dróntámadásokat civilek ellen, illetve hamisan, vagy akár ténylegesen bevetett biológiai fegyvereket.

A külügyminiszter a Joe Biden amerikai elnök vezette kormány stratégiájára épít, mely szerint különösebb bizonyítékok, és így lekövethető források nélkül osztják meg titkosszolgálataik jelentéseit. Itt az a gondolatmenet, hogy ha előre beharangozzák a vélt vagy ténylegesen eltervezett orosz hadműveleteket, azzal visszatartják Oroszországot azok végrehajtásától. Ilyen volt például az a hamis-zászlós művelet is, amiben agitátoroknak az lett volna a dolguk, hogy véres utcaiharcokba kényszerítsék az ukrán rendfenntartást.

Az orosz fenyegetettségérzést is erősíti a propaganda

Az állami orosz hírközlés dezinformációs kampányai amellett, hogy elfedik az orosz katonák mozgását, az, hogy felerősítse az oroszok által érzett fenyegetettséget. A cél, hogy egy ilyen "megszervezett krízis" kirobbanása után az oroszok "színpadiasan" vészhelyzetet hirdethessen és bejelenthesse, hogy meg kell védeni az ukrajnai orosz kisebbség életét.

Blinken elmondta, hogy a támadás valószínűleg bombákkal és rakétákkal fog kezdődni, a kommunikációs csatornákat zavarni fogják, kibertámadásokkal megbénítják Ukrajna kulcsfontosságú infrastruktúráit, és az előre eltervezett helyeken szárazföldi seregek özönlenek majd be az országba. Blinken szerint a terveknek kiemelt célpontja Kijev, de különböző az ukrán polgárok egyes csoportjait is előnyben fogják részesíteni.

A külügyminiszter nem hagyta szó nélkül, hogy a mostani figyelmeztetéseket többen a George W. Bush adminisztráció 2003-as Irakkal kapcsolatos riasztásaival hozzák párhuzamba:

Tisztában vagyok vele, hogy néhányan megkérdőjelezik információinkat, emlékeztetve korábbi esetekre, ahol a hírszerzésünk információi megalapozatlannak bizonyultak. Azonban engedjék meg, hogy tisztázzam: Nem azért vagyok ma itt, hogy egy háborút indítsak, hanem azért hogy megakadályozzam azt."

Blinken továbbra is arra kéri Oroszországot, hogy vegyék komolyan a diplomáciát, és elmondta jövőhétre európai találkozóra hívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Emellett további találkozókat kezdeményezett, NATO-Oroszország tanácsnál, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) is.

Mindeközben a Reuters jelentése szerint John Sullivan amerikai nagykövet csütörtökön kommentár nélkül vette át a Kreml hivatalos levelét, a USA és a NATO által eljuttatott válaszokra, amiben a nyugati szövetségesek teljes mértékben elzárkóztak Ukrajna csatlakozási szándékának blokkolásától.