Nem változtatott a legfőbb feltételeken szeptemberi kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank. A Federal Reserve döntése érdekében maradt a negyed százalékos kamatszint és egyelőre ugyanúgy 120 milliárd dollár értékben vásárol különböző eszközöket havi rendszerességgel Fed a likviditás biztosítása érdekében.

A szeptemberi ülést kísérő közleményben a döntéshozó testület kiemelte, hogy sok múlik a járvány lefutásán, csakúgy, mint a vártnál lassabban helyreálló munkaerőpiacon. A 2 százalékos célértéket meghaladó infláció miatt egyelőre nem aggódik a Fed, az aktuális megugrást ideiglenesnek tekinti, és a korábbi iránymutatásnak megfelelően úgy látja, „egy ideig” meg is marad a cél feletti áremelkedés.

Jerome Powell Fed elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón  megerősítette, hogy készül a szigorításra a jegybank, ennek azonban jelen állás szerint nem az inflációs folyamatok, hanem a munkaerőpiac helyreállása lesz a legfontosabb „tesztje” annak, hogy mikor és miként lép a Fed.

Powell ezúttal is elégedetlenségét is fejezte ki a foglalkoztatás alakulásával. A Fed reményei szerint mindez azzal magyarázható, hogy a járvány miatt gondozásában még sok erőforrás lekötött, ami javulhat a járvány visszaszorulásával.

A Fed továbbra is figyelembe veszi az össze bejövő információt, ezek mentén kész minden szükséges lépést meghozni. Nem lesz közvetlen jelzés arról, hogy mikor lesz kamatemelés, a Fed lépni fog  amikor a foglalkoztatási paramétereket megfelelőnek tartja – mondta Powell.