A Federal Reserve (Fed) szeptemberi  kamatdöntő ülésén nem változtatott a legfontosabb feltételeken. A nyíltpiaci bizottság (FOMC) 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A mostani kamatdöntés legizgalmasabb része nem is ez, hanem az esetleges bejelentés a Fed részéről, hogy miként képzeli a régóta napirenden lévő szigorítás kezdetét. A várakozás az, hogy már idén elkezdheti eszközvásárlási programja visszafogását, előrevetítve a pénzcsapok elzárását.

Jerome Powell Fed elnök utalt rá, hogy ez esedékes lehet. Mint arra az ING elemzése emlékeztet, néhány héttel ezelőtt ennek meg is lett volna a támogatása. A Fed döntéshozói közül akkor már többen a gazdaság támogatására indított eszközvásárlások visszafogása, fokozatos kivezetése mellett érveltek.

Azóta azonban Powell aggodalmát fejezet ki a vártnál gyengébben alakuló foglalkoztatási adatok miatt, ezt a legutóbbi statisztikák is megerősítik. Közben a magas átoltottság ellenére is egyre aggasztóbban alakulnak a Covid statisztikák az USA-ban.

Ez felülírja azt is, hogy továbbra is jócskán a Fed célja felett alakul az infláció, azzal együtt, hogy a gazdaság helyreállítása érdekében ezt tudatosan engedte egy bizonyos határig a döntéshozó bizottság.

Az ING jelenleg úgy számol, hogy novemberben indulhat meg egy meglehetősen gyors lefékezése a vásárlásoknak. Ezt követően 2022 második felében kezdődhet meg a kamatok emelése is.

Powell hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti a kamatdöntés hátterét, várhatóan bármilyen utalás az eszközvásárlás visszafogására felpezsdíti rövidtávon a piaci kereskedést.