Gyengítette a román befektetési eszközök súlyozására adott ajánlását kedden a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a várható romániai belpolitikai fejlemények valószínűleg kedvezőtlenül hatnak majd a román gazdaság növekedési kilátásaira és a folyamatban lévő EU/IMF-programra.

A ház londoni befektetési és elemző részlege közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfolióján belül mostantól alulsúlyozásra javasolja a román befektetéseket az eddig érvényben tartott piaci súlyozási ajánlás helyett.

Nem piacbarát

A JP Morgan londoni felzárkózó térségi közgazdászai a döntéshez fűzött indoklásukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Romániában kialakult politikai instabilitás "nem piacbarát", és a helyzet tovább romolhat még akár a következő parlamenti választások után is. A ház elemzői szerint ez azt jelenti, hogy magas a "költségvetési elcsúszás" kockázata, és az EU/IMF-program is zátonyra futhat.

A JP Morgan előrejelzése szerint a cég által 2012 végére vagy 2013 elejére várt parlamenti választások után valószínűsíthetően a most is kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) alakíthat új kormányt, a pártkoalíció azonban a reformok bevezetése és a gazdasági növekedés ösztönzése helyett várhatóan inkább "saját hatalmának megszilárdítására koncentrál majd".

A két hónapja kormányon lévő USL-nek még mindig nincs stratégiája a gyengélkedő román gazdaság megsegítésére, a pártszövetség ugyanakkor "példátlan harcba" kezdett a fontos közintézmények feletti ellenőrzés megszerzéséért.

A JP Morgan londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az USL a romániai intézményrendszer teljes ellenőrzésére és - a választási törvény módosításával - kétharmadot meghaladó parlamenti többség megszerzésére törekszik.

A cég szakértői közölték: véleményük szerint a román pártszövetség céljai elérése érdekében nem riadna vissza attól sem, hogy vádeljárást indítson Traian Basescu államfő ellen, és szükség esetén akár 2013 márciusáig is késleltetheti a választásokat.

Alacsony színvonal

A költségvetés végrehajtása ugyanakkor a ház megítélése szerint alacsony színvonalú, és emiatt jelentős a kockázata annak, hogy nem sikerül teljesíteni az idei államháztartási célt.

A JP Morgan londoni szakértői szerint aggodalom forrása az a lehetőség is, hogy erőteljes parlamenti többség esetén az USL elveti az EU/IMF-megállapodást, miután a pártszövetségen belül már most is vannak olyan hangok, hogy a takarékossági program helyett Romániának más utat kellene választania.

A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy az általuk vázolt kockázatok miatt meredeken, az eddig várt 2,7 százalékról 1 százalékra rontották a román gazdaság jövő évi növekedési ütemére szóló előrejelzésüket.

A 2012-re érvényes, 0,8 százalékos romániai GDP-növekedést valószínűsítő prognózisát a cég nem módosította, de kiemelte, hogy mindkét előrejelzésre lefelé ható kockázatokat lát.