A WHO bejelentése szerint a kontinensen elsőként hat ország – Egyiptom, Kenya, Nigéria, Szenegál, Dél-Afrika és Tunézia – kapja meg az mRNS-vakcinák előállításához szükséges technológiát.

A tavaly indított technológiaátadási projekt célja, hogy segítse az alacsony és közepes jövedelmű országokat az mRNS-vakcinák méretarányos és a nemzetközi szabványoknak megfelelő előállításában.

Az mRNS-technológia segítségével készül a Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid–19-oltóanyaga. Ez az eljárás a legfrissebb vakcinagyártási technológiát képviseli, előnye, hogy a hagyományos módszerekhez képest gyorsabban lehet vele nagy mennyiségű és kevesebb, az eredeti vírushoz kapcsolódó mellékhatással beadható oltóanyagot előállítani - számolt be a Szabad Európa.

A WHO arra válaszul hozott létre globális mRNS-technológiatranszfer-központot, hogy a gazdagabb államok (köztük azok, ahol a vakcinagyártás is jelen van) hatalmas tartalékokat halmoztak fel vakcinákból, és magas áron adták el a külföldi országoknak. Ez számos alacsonyabb jövedelmű országban súlyos vakcinahiányt idézett elő.

Bár a transzferközpontot elsősorban a Covid–19-járvány miatt hozták létre, a jövőben lehetőséget ad arra is, hogy más, Afrikában elterjedt betegségek, például a tuberkulózis és a malária elleni vakcinák gyártását is támogassa. A központ már létrehozta az mRNS-vakcina laboratóriumi méretű előállítását, és kereskedelmi termelésre törekszik. A fogadó országok képzése 2022 márciusában kezdődik.