Újabb repülőgéppel 70 afgán menekült érkezett Lengyelországba – idézte Michal Dworczyket, a miniszterelnök kancelláriájának vezetőjét a gazeta.pl. Az utóbbi napokban már több mint 500 menekült érkezett Afganisztánból Lengyelországba, az augusztus 20 utáni gép volt a nyolcadik, amely ezzel a feladattal járta meg a Varsó-Kabul útvonalat.

Az érkezők túlnyomó többsége korábban a lengyel katonáknak és diplomatáknak segített az afganisztáni misszióban. Nem szállítják őket menekültszállásokra - ahogy a magyar kormány tette a Budapestre érkezett afgánokkal, akiket Röszkén szállásoltak el -, hanem a külföldieknek fenntartott hivatal központjaiba kerülnek, illetve hotelekben kaptak szobát.

Szállásukon karanténba kerülnek, majd menekült státuszt kapnak, vagy tartózkodási engedélyt. Amennyiben az érkezők kérvényt nyújtanak be menekültjogi státuszra, gyors eljárásban ítélik ezt meg az ügyüket. Dworczyk elmondta még, hogy a diplomaták és katonák, akik még Afganisztánban vannak, egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.