Szergej Nariskin közölte, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jogi bizottságához fordultak annak érdekében, hogy a Velencei Bizottság, az ET keretén belül működő, független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület befogadja a vizsgálat iránti orosz kérelmet.

Az orosz törvényhozás elnöke szerint az "igen súlyos ukrajnai politikai válság elhúzódásának egyik oka az, hogy a kelet-európai országban nincs olyan politikai erő, amely törvényesen képviselné a soknemzetiségű ukrán nép, a lakosság valamennyi csoportjának és az ország valamennyi régiójának érdekeit és hangulatát".

Nariskin úgy fogalmazott, hogy a kijevi Verhovna Radának "vannak törvényességi tartalékai". Magyarázata szerint az ukrán parlament képviselőinek egy részére "nyilvánvaló nyomás nehezedik, amely hatással van a kijevi törvényhozás döntéseinek törvényességére is". Ezzel összefüggésben azt fejtegette, hogy egyes ukrán törvényhozók "munkafeltételei, képviselői érinthetetlenségük, biztonságuk körülményei" megváltoztak.

Az Ukrajnában korábban kormányzó Régiók Pártjánál és a parlamentben jelentős képviselőcsoporttal rendelkező Kommunista Pártban az új ügyvezető ukrán kormány megalakulása és a parlamenti erőviszonyok megváltozása közepette arra panaszkodtak, hogy honatyáikat életveszélyesen megfenyegették, zaklatták és erővel vették rá számos jogszabály elfogadására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi sajtótájékoztatóján egyértelműen értésre adta, hogy Moszkva nem ismeri el az új ukrán vezetés törvényességét. Azt mondta, hogy a jelenlegi ukrán hatalom törvényellenesen, államcsíny útján jött létre és közölte, hogy továbbra is a február 22-én Kijevben megbuktatott Viktor Janukovicsot tekinti Ukrajna törvényes elnökének.