Folyamatosan csökken az emberek érdeklődése az aktuális események iránt, egyre kevésbé vesznek részt a társadalmi események alakításában - idézte a pozsonyi Új Szó az IVO társadalomkutató intézet felmérését, amelyet más szervezetekkel közösen készítettek a V4-es tagországokban.

Az 1990-es évektől rendszeresen készítünk hasonló felméréseket, a trendek egyértelműek. A volt kommunista országokban csökken a társadalmi események iránti érdeklődés - állítja Zora Bútorová szociológus. Szerinte a polgárok motivációját és aktivitását nagymértékben befolyásolja az aktuális politikai helyzet.

Mi volt fontos?

A felmérés készítői első körben arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek 1989 óta mely három eseményt tartja a legjelentősebbnek. Szlovákiában a megkérdezettek 27 százaléka az EU-ba való belépést, 24 százalékuk az euró bevezetését, 22-22 százalékuk pedig a határok megnyitását, illetve Csehszlovákia kettéválását jelölte meg a legfontosabb eseményeknek.

Bútorová hangsúlyozta, hogy a válaszadók jobbára a gazdasággal kapcsolatos eseményeket tartják fontosnak, sokan az 1990-es évek privatizációs hullámát, illetve az akkori időszakot jellemző magas munkanélküliséget és az azt kísérő társadalmi jelenségeket emelték ki.

Féltik a demokráciát - nem a magyarok

A felmérés arra is rámutatott, hogy a V4-es országok lakosságának többsége nagyon kritikus a jelenlegi politikai és gazdasági helyzettel szemben. Szlovákia a legkritikusabb, a megkérdezettek 66 százaléka véli úgy, hogy az ország rossz irányba tart - jegyezte meg Bútorová. A többség úgy véli, hogy a demokrácia nagyon törékeny és könnyen veszélybe kerülhet. Meglepő, hogy ezt nem a magyarok vagy a lengyelek említik.

A felmérés alapján visegrádi országuk közül legkevésbé Szlovákiában bíznak az emberek a pártokban és a demokrácia intézményeiben. Kiemelkedően kevesen bíznak az igazságszolgáltatásban. A csehek kivételével a válaszadók inkább az uniós szerveknek hisznek, mint a nemzeti kormányoknak.

A megkérdezettek több mint a fele úgy véli, jobb nem bekapcsolódni a politikába, mert az ember "megégetheti" magát. A négy országban nagyon elterjedt a tehetetlenség érzése, vagyis az a nézet, hogy minden hatalom a politikusok kezében van, az egyszerű ember tehetetlen - magyarázta Bútorová.

A nyitókép forrása: Wojtek Radwanski/AFP