A Republika Srpska (RS) elnöke, Milorad Dodik megállapodást írt alá Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával a Déli Áramlatnak a boszniai szerb országrészbe vezető szakasza építéséről és két gáztüzelésű erőmű építéséről - jelentette a Balkan Insight. A tervek szerint a vezetékből látnák el gázzal a nyomvonala mentén fekvő településeket, az erőművekkel pedig az országrész a térség egyik legjelentősebb áramtermelője lesz.

Elemzők szerint nem szerencsés, hogy a szerződést a szakértőkkel és az ország vezetésével való konzultációk nélkül kötötték meg, különös tekintettel arra, hogy az Európai Unió és az USA által támogatott Nabucco-projektet akarják az oroszok meghiúsítani az orosz gázt a Fekete-tenger alján húzott vezetékkel Európába szállító Déli Áramlattal. A probléma az, hogy nincs igazi, állami szintű energia stratégia, mert bár Bosznia-Hercegovina számára ez prioritást élvez az európai integráció folyamatában, a szerb országrész független energiapolitikát akar folytatni. Az RS-nek ugyan joga van nemzetközi szerződéseket kötni, de ebben az ügyben köteles lett volna az országos minisztérium engedélyét kérni - amit nem tett meg.

A beszámolók szerint az RS jövőre egy vegyesvállalatot hoz létre a Gazprommal, ezután határozzák meg a vezeték pontos nyomvonalát és kezdik meg az építését, amihez számítanak a Gazprom Bank támogatására. Szerb vélemények szerint ez a megállapodás jelentős politikai siker az RS vezetői számára, és helyes lenne, ha a bosnyákok is aktívabban együttműködnének a Gazprommal.