Idén április 20-án indult az egységes kérelem-beadási időszak: több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni június 9-ig, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az év elején életbe lépett új támogatási ciklus miatt nagyban megváltozott a szabályrendszer, így több időt és munkát igényel a kérelmek elkészítése.

Június 4-ig több mint 133 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ennek több mint 72 százalékát, 95 987 darabot a falugazdászokkal.

Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165 188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Aki kapja, marja: sorba lehet állni a kormányzati földosztásra

Újabb állami földterületek, ezúttal a 10 hektár térmértéket meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis - és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja – jelentette az Agrárminisztérium (AM). Bővebben>>>

Időigényes az ügyintézés, nem szabad utolsó pillanatra hagyni

A kérelem-beadási időszak utolsó napja 2023. június 9. A határidőt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy – akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem – ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést.

Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK honlapján, a falugazdász-keresőben.